De Jeugdnatuurwacht Vught is een stichting, opgericht op 29 september 1975, met doel om natuureducatie voor de jeugd te bevorderen.

Ons motto is: Zien Horen Voelen. Wij willen dat ieder kind zich kan ontwikkelen en bieden een gevarieerd programma.

We hebben elke maand vier activiteiten:
Twee binnenactiviteiten:  knutselen, natuurcollages maken, paaseieren gieten en schilderen of lezingen over kippen, gifkikkers, leguanen, slangen, dassen, vogelspinnen enz.
Twee buitenactiviteiten: excursies naar een biologisch varkensbedrijf, een paardenmelkerij, Oliemeulen Tilburg, musea, watermolen enz. en activiteiten rondom het clubhuis zoals het lopen van een blote voetenpad, vogelen, bloemen-, planten en natuurontdekking, wateronderzoek enz.

De JNW vindt het belangrijk dat de uw kind in de leeftijd van 7 t/m 10 jaar de natuur leert ontdekken, Natuur leert lezen, hoort wat om hem of haar  heen gebeurt en niet bang is voor datgene wat de natuur hun biedt. We willen door onze aanpak de nieuwsgierigheid vergroten, belangstelling wekken, met als uiteindelijk doel de ontwikkeling van het kind bevorderen met respect voor de natuur.

Is de nieuwsgierigheid nog niet gestild dan kun je doorstromen of instromen bij onze 10+ groep (1x per maand) het Jeugd IVN  Den Bosch of bij Jeugdbond voor natuurstudie (NJN).

Wij organiseren iedere schoolweek een activiteit. Dus 40 weken per jaar voor een ALL IN contributie van 45 euro (2020) Dit is alleen mogelijk met financiële ondersteuning van de gemeente Vught. Voor kinderen die niet sporten vanwege de kosten is er het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Zij betalen in veel gevallen de contributie. Een aanmelding van een gezin is zo geregeld via Ellen Huinink 0610939996 of mail@ellendoet.nl

Wij verwijzen u graag naar een aantal onderzoeken (Van buiten word je beter, Jeugd, natuur en gezondheid, Natuur als therapie bij ADHD, Vitamine G: effecten van groene ruimte op gezondheid en welzijn ) die aangeven dat het zelfvertrouwen van het kind met de natuur bijzonder positieve effecten heeft op hun ontwikkeling.
– www.degroenestad.nl
– Groene kansen voor de jeugd
– Het laatste kind in het bos
– Jeugd, natuur en gezondheid
– Kom je buiten spelen (pdf)