De Jeugdnatuurwacht Vught is een stichting, opgericht op 29 september 1975, met doel om natuureducatie voor de jeugd te bevorderen. Ons motto is: Zien Horen Voelen. Wij willen dat ieder kind zich kan ontwikkelen en bieden een gevarieerd programma.

De JNW vindt het belangrijk dat uw kind de natuur leert ontdekken: dat hij of zij de natuur leert lezen, hoort wat om hem of haar heen gebeurt en niet bang is voor datgene wat de natuur te bieden heeft. We willen door onze aanpak de nieuwsgierigheid van kinderen vergroten en hun belangstelling wekken. Om zo de ontwikkeling van kinderen te bevorderen met respect voor de natuur.

We kennen twee groepen kinderen: de groep kinderen van 7 tot en met 10 jaar en de 10+ groep.

De groep 7 t/m 10 jaar

Voor deze groep hebben we elke maand vier activiteiten:

  • Twee binnenactiviteiten, zoals knutselen, natuurcollages maken, paaseieren gieten en schilderen. Maar ook lezingen over kippen, gifkikkers, leguanen, slangen, dassen, vogelspinnen enz.
  • Twee buitenactiviteiten, zoals excursies naar een biologisch varkensbedrijf, een paardenmelkerij, Oliemeulen Tilburg, musea en een watermolen. Maar ook activiteiten rondom het clubhuis, zoals het lopen van een blote voetenpad, vogelen, bloemen-, planten en natuurontdekking, wateronderzoek enz.

Wij organiseren iedere schoolweek een activiteit. Dus 40 weken per jaar voor een ALL IN contributie van 45 euro per jaar (2020). Dit is alleen mogelijk met financiële ondersteuning van de gemeente Vught. Voor kinderen die niet sporten vanwege de kosten is er het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Zij betalen in veel gevallen de contributie. Een aanmelding van een gezin is zo geregeld via Ellen Huinink 0610939996 of mail@ellendoet.nl.

De groep 10+

Is de nieuwsgierigheid nog niet gestild? Dan kunnen de kinderen doorstromen of instromen bij onze 10+ groep (1x per maand). Of bij het Jeugd IVN Den Bosch of de Jeugdbond voor natuurstudie (NJN). Voor de 10+ groep is er elke maand een activiteit, zoals bijvoorbeeld een lezing over een dier of uilenballen zoeken. De ALL IN contributie is 25 euro per jaar (2020).

Meer weten over het positieve effect van natuur op de ontwikkeling?

Wij verwijzen u graag naar een aantal onderzoeken die aangeven dat de natuur bijzonder positieve effecten heeft op de ontwikkeling van kinderen. Bekijk bijvoorbeeld eens:

Reacties van kinderen, aanmelden en privacy

Lees enkele reacties van de kinderen voor meer informatie over de Jeugdnatuurwacht. Aanmelden van kinderen kan via ons aanmeldformulier. De privacyregeling is hier te vinden.