Programma augustus 2019-januari 2020

Beste Jeugdnatuurwachter en ouders,

U hebt uw kind aangemeld voor het jeugdnatuurwachtseizoen 2019- 2020. Hieronder leest u het programma tot en met begin januari 2020. Daarna volgt nog een programma tot de volgende zomervakantie. Gedurende alle schoolweken zijn er JNW activiteiten; alle schoolvakanties zijn wij gesloten. We organiseren dus 40 activiteiten voor 45 euro!!  Hieronder leest u een gevarieerd programma; de ene week binnen (in het gebouw van de JNW) met een echte doe-activiteit en de andere week met een lezing. Daarna volgt een buitenactiviteit op het JNW terrein of in de directe omgeving. Een keer per maand organiseren we een excursie. Er zijn –behalve de contributie- geen eigen financiële bijdragen verschuldigd. Aan het einde van het schooljaar organiseren wij een spelavond met de uitreiking van het beroemde JNW-speldje. De dag daarna sluiten we het seizoen af met een volledig verzorgde dagexcursie.  

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe activiteiten. Heeft u een idee? Kent u iemand met een interessante hobby? Wilt u een activiteit van het programma meehelpen? Meld dit dan bij het bestuur van de JNW (zie website) of kom op zaterdagochtend gewoon even binnenlopen. Van elke activiteit wordt een beeldverslag gemaakt dat u – na inloggen- kunt vinden op de site van de JNW (www.jnw-vught.nl). Op de site staan ook telefoonnummers bij noodgevallen, het aanmeldformulier en het actuele programma. Hou dit dus in de gaten.

Naast het meehelpen is het noodzakelijk dat ouders bij excursies willen rijden. Op deze manier wordt de betrokkenheid vergroot en beperken we de kosten. Onze secretaris zal een week voorafgaand aan de excursie u via mail/app vragen zich hiervoor op te geven. Zonder inzet van extra auto’s /ouders zijn deze activiteiten dan ook niet  mogelijk. Tot op heden is verplicht inroosteren nog niet nodig geweest.

Alle activiteiten beginnen om 9.30 uur en eindigen tussen 11.45 en 12.00 uur. Bij thuisactiviteiten laten we de kinderen het laatste half uur in de eigen tuin nog even spelen. Haal uw kinderen tijdig – maar zeker niet te vroeg - op, indien ze niet zelf te voet of met de eigen fiets naar huis mogen. Heeft uw kind een allergie of anderszins wat het bestuur dient te weten, geef dit tijdig door.

Kleding: Liefst kleding die vuil mag worden. In ieder geval gepast schoeisel; d.w.z stevige schoenen, lange broek. Geen sandalen, slippers o.i.d. Omdat wij bijna elke zaterdag de natuur in trekken is het mogelijk dat uw kind een teek oploopt. Controleer daarom uw kind bij thuiskomst op teken (of laat uw kind zelf voelen of het een klein korstje voelt). Verwijder de teek direct en bewaar deze in een buisje of plak deze teek op een stukje plakband. Hou de besmettingsplaats nauwkeurig in de gaten i.v.m de rode kring of andere verschijnselen. Alle andere klachten direct na een teek kunnen wijzen op een besmetting! Geen kring en uw kind voelt zich die week erna niet lekker?? Raadpleeg direct uw huisarts.

Alle informatie m.b.t de nieuwe privacywetgeving kunt u vinden op het aanmeldformulier en onze website.

Namens mijn collegae wens ik u en uw kind een supergezellig JNW jaar.

Peter Maessen (voorzitter).

 

Activiteiten van september 2019– januari 2020

Indien we niet op excursie gaan wordt de eerste 10-20 minuten aandacht geschonken aan het herkennen van vogels. Het zijn met name de huis- en tuinvogels die we leren. Wat zijn de kenmerken van iedere vogel? Zit deze vogel over het algemeen in een boom of struik over op de grond? Als we na enkele maanden de vogels kunnen herkennen zullen we deze activiteit aanvullen met vogelgeluiden. Welk vogelgeluid hoort bij welke vogel? In het voorjaar beginnen we de eerste tijd met herkenning van planten.

 31 augustus. Open dag voor het nieuwe seizoen; Tijdens deze open dag kun je kennis maken met de werkwijze van de JNW. Je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten. Je ouders kunnen je aanmelden voor het seizoen 2019-2020 waarin we 40 activiteiten organiseren (Alle schoolvakanties zijn wij ook gesloten).

 7 sept. Nu gaat het seizoen echt beginnen! Eerst houden we een kringgesprek en kennismaking met alle kinderen en bestuursleden en daarna gaan we geblinddoekt het natuurpark De Kwebben (achter ons clubgebouw) verkennen. Voelen en horen is dan erg belangrijk. Echts iets voor kleine oortjes en de vingertoppen………………en de hersenen natuurlijk want je moet nu een relatie leggen tussen de ruwheid van de bast en de boomsoort, of de voetzolen en de hardheid van de grassen.   Blind over bomen lopen? Doen!! Op blote voeten door de modder? Doen!!

 14 sept. Wij gaan vandaag het Maurickbos inspecteren. Welke bomen staan er? Wat is er allemaal te zien? Wat zit in de strooisellaag? Wat vliegt daar??Wat is het effect van de droogte op deze natte natuur en welke gevolgen heeft dit. In de natuur zijn veel kleuren en vormen te onderscheiden. Daarbij is de herfst in aantocht en zie je buiten veel vruchten kleuren. We gaan op de fiets naar Kasteel Maurick. Indien uw kind niet kan fietsen dan verzamelen rond 9.50 uur op de parkeerplaats achter het kasteel.

 21 sept. Vraag je ouders om te rijden.  We gaan vandaag naar een waterbuffelboerderij in Boxtel. Het is het bedrijf D’n Buff van Wendy en Frans van Oirschot aan de  Nergena 16 5282 JE in Boxtel.

 28 sept: Herfst en paddenstoelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zouden er veel staan? eekhoorntjesbrood of parasolzwam?  Cor Haest neemt ons mee in het Halderse bos (verzamelen om 10 uur bij de werkschuur van Natuurmonumenten in Halder). We vertrekken om 9.30 uur op de fiets naar Halder.

 5 okt. Blijven we binnen. We hebben Jasper uitgenodigd om iets te komen vertellen over de Waddenzee. Jasper is een fervent waddenzeewetenschapper en weet er dus ontzettend veel van. Een andere hobby van Jasper is vogelspinnen. Waar gaat hij nou deze ochtend over vertellen?? Verrassing

 12 okt. We gaan vandaag knutselen met het thema herfst. Het moet een natuurschilderij worden dat je maakt met behulp van natuurlijke materialen. Dus lekker buiten struinen en kijken naar alles wat jouw schilderij kan verrijken.

 19 okt. Geniet allemaal van de herfstvakantie!! Het bestuur gaat het bos in om de volgende excursie voor te bereiden.

  26  okt. Halloween is een prachtig volksfeest geworden. We hopen dat er voldoende pompoenen zijn!! Jullie weten dat het voorjaar droog wat en de zomer eerst heel warm en daarna een beetje nat was, waardoor veel pompoenplanten zijn gaan rotten. We hebben heksen, spoken en andere geheimzinnige figuren die je kunt uitsnijden. Het wordt een griezelochtend die we opluisteren met zelfgemaakte pompoensoep.

 2 nov. Vraag je ouders om te rijden. We gaan naar de eendenboerderij in Helvoirt. We krijgen eerst een lezing (wie was het eerst………..de eend of het ei) daarna even proeven en dan naar de stal. Het belooft een mooie ochtend te worden.

 9 nov. Hebben we een spreker van de weidevogelgroep De Gement. Zoals jullie misschien weten is dat een groot landbouwgebied waar ook veel vogels zitten. Zie moeten echter wel beschermd worden. Na de lezing mogen jullie je creatieve ideeën op papier zetten. Deze zullen we inscannen en daar maken we panelen van die we in de Gement plaatsen voor weidevogelbescherming. Dus JOUW inzet is van allergrootste belang.

 16 nov. De vriendin van Laurens zal voor ons een ochtendvol programma verzorgen. Wat dat is?? Verrassing

 23 nov. Vraag je ouders om te rijden. We krijgen een rondwandeling / excursie door de eendenkooi in Maaspoort. Zorg voor stevig schoeisel en warme kleding. Eendenkooi Maaspoort ligt in het Burgemeester van Zwietenpark in 's-Hertogenbosch, in de wijk Maaspoort en is niet direct per auto te bereiken. De ingang ervan bevindt zich aan het Burgemeester van Zwietenpad, op loopafstand van de parkeerplaats aan de Hazenburgstede en verschillende bushaltes.

 30 november. Komt Wouter. Wouter weet alles over het weer en over vogels. Waar blijven nou die zomervogels in de winter? Waarom gaan ze naar Afrika? Welke route nemen ze? Is het weer belangrijk? Op al deze vragen zal Wouter jullie antwoord geven. Het wordt dus een hartstikke gezellige ochtend.

 7 dec.   Vraag je ouders om te rijden. We gaan  naar paddenstoelenhuis in Berghem. René en Marja van de Vorle zullen ons precies uitleggen hoe zij de paddenstoelen laten groeien. Zeker deze bijzondere soort. Het adres is Achterschaijkstraat 16 5351NB Berghem. 0412-403326 of mobiel 0643436991

14 december. Voordat alle bladeren van de bomen zijn gevallen hebben wij er een paar te drogen gelegd. Wij gaan binnen aan de slag om van bladeren leuke dierenafbeeldingen te maken. Wat zijn er toch leuke voorbeelden. Het wordt lekker gezellig binnen.

21 dec. In het centrum van Vught staat de Vughtse ijsbaan. Zoals jullie weten bestaat ijs uit water. Maar hoe zit het nou eigenlijk? Wanneer wordt water hard? Hoe koud moet het dan zijn? Veel vragen en een heerlijk gezellige ochtend om dit jaar mee af te sluiten. We gaan natuurlijk op de fiets!!

 Heerlijk struisvogels op het menu tijdens de kerst. Of fazant, patrijs, konijn? Wij wensen jullie een mooie kerstvakantie.

 HET BESTUUR  VAN DE JEUGDNATUURWACHT WENST JULLIE ALLEN EEN GROEN, GEZOND en NATUURLIJK 2019 toe!

 Bestuur: Tiny, Jo, Piet, Hessel, Tonny, Laurens, Nelis, Bianca en Peter

Jeugdbestuur: Erin, Ruben, Danique en Merlijn.

 11 jan 2020 Winterwandeling Voorburg. Eerst gaan jullie op pad voor een echte speurtocht en daarna steken we de vuurkorf aan. Je mag zelf brood bakken boven het vuur en we hebben marschmellows.  Happy days!