Programma januari 2020 – juli 2020

Beste jeugdnatuurwachter,

Bij deze wil ik jou en je familie namens  het bestuur van de JNW alvast een natuurrijk en ontdekkend 2020 toewensen. Wij hopen dat je nog lang van de JNW gaat genieten en verder hopen wij ook dat je op je sportclub en op school enthousiast gaat vertellen over de prachtige dingen die je bij de jeugdnatuurwacht Vught allemaal onderneemt. Laat je medescholieren ook even kijken op onze site, en dan met name voor de fotoverslagen van alle activiteiten.

Hieronder lees je het programma tot juli 2020. Wat niet opgenomen is ,maar waar we wel aandacht aan schenken is de kennis van vogels en planten. De meeste kinderen hebben de kenmerken al meerdere keren geoefend. Vanaf nu gaan we met vogels en vogelgeluiden aan de slag. Als over 2-3 maanden de eerste bloempjes bloeien nemen we die ook mee in ons programma. Je kent dan het verschil tussen een paardenbloem en een boterbloem. Heb je zelf nog ideetjes?? Laat het ons weten!. Wil je moeder, vader of oom/tante meehelpen bij de JNW?? Laat het ons weten!

11 januari  2020    We hopen dat je genoten hebt van de kerstdagen en oudejaarsavond. Misschien nog wel het meest van het vuurwerk. Maar nu wil je naar buiten. We gaan lekker een winterwandeling maken. We hebben een vogelspeurtocht uitgezet op landgoed Voorburg. Onderweg is er warme chocomel. Daar worden je voeten niet echt warm van ……… dus warme kleding aan en twee paar sokken in je laarzen en dan…….zoeken maar. Als het goed is heeft de 10+ groep het kampvuur flink opgestookt en de deeg klaar om brood te bakken. Je mag zelf pannenkoekjes of brood bakken boven het kampvuur met………………………… marshmellows.

18 januari  Harriët is een zeer enthousiaste natuurbeheerder. Zij weet heel veel over herten, reeën, vossen en ander wild. Zij zal jullie meenemen in het verhaal van dit beheer. We maken er een spannende ochtend van!

Nationale tuinvogeltelling! Uw kind heeft de afgelopen weken kunnen oefenen met herkennen van de meest algemene tuinvogels. Het zou leuk zijn als u met uw zoon of dochter deze dagen de vogels in uw tuin telt.

Uw vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:

    1. Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee!
    2. Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.*
    3. Uw telling geeft u op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 gemakkelijk door via de app Tuinvogels of via deze website. Het telformulier staat dan voor u klaar. Vul uw telling uiterlijk maandagochtend 27 januari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.

25 januari. Wisten jullie dat de moeder van Jan en Loek een professioneel tekenaar is? Zij zal jullie de kunst van het tekenen uitleggen. We hebben een kast vol met vogels, een vos en zwijn en dino’s die jullie mogen natekenen. Wie weet krijg jij zin om ook een professioneel tekenaar te worden.

1 februari In ons natuurpark De Kwebben staan wel 30 verschillende mossen. Natuurlijk moet je die wel zoeken en je moet heel goed kijken naar de verschillen. Margreet is docent bij Toegepast Biologie en ook als vroeger IVN lid enthousiast over mossen. Zij zal jullie een mooie presentatie geven  over mossen en ik neem aan dat we daarna de Kwebben induiken om al die verschillende mossen te zoeken.

8 februari. pinda’s rijgen – vetballen. Vogels zijn net als zoogdieren warmbloedige dieren. Ze hebben een constante lichaamstemperatuur, alleen bij vogels ligt die een paar graden hoger dan bij zoogdieren. Bij vogels staat de thermostaat 24 uur per etmaal op 41 graden Celsius. En dat is hoog ! Wel eens een levende vogel in de hand gehad? Die voelt heel erg warm aan, net alsof het beestje gloeit. Maar ja, het verschil tussen de warmte van onze handen en die van een vogellijfje is al gauw vier, vijf graden. Als het buiten erg koud is, is het lastig om op temperatuur te blijven. Gelukkig hebben vogels donsveren die heel goed isolerend werken, maar toch. De behoefte aan brandstoffen is dan ook groot bij onze gevederde vrienden. Kijk op koude dagen maar eens naar de voedertafel in de tuin. Ze weten de vetbollen, pinda’s en stukje brood en aardappelen wel te vinden. Allemaal vet, zetmeel en eiwitten. En daar zit veel energie in!

Zwaarder vlak voor de winter

LET OP!! VRIJDAGAVOND 14 februari gaan we naar de sterrenwacht Halley. We vertrekken al om 18.30 uur. Zorg dus dat je erbij bent. De 10+ groep gaat ook mee. Vraag je ouders dus om te rijden. Adres: Halleyweg 1 5383 KT Vinkel

Zaterdag 15 februari. Het is gisterenavond laat geworden. Je mag vandaag lekker uitslapen. Geen JNW

22 februari. Heb jij ook altijd zoveel zin in carnaval? Of ga je lekker met vakantie………of lekker achter je pc op zoek naar leuke natuurfilms? Het bestuur gaat wel flink carnavallen. Geen JNW!

29 februari Het is toch heerlijk genieten van zo’n weekje voorjaarsvakantie. Volgende week gaan we weer aan de slag. Geniet nog even van je vrije dag!

7 maart. Wist jij dat elke vogel alle restjes, die niet in zijn of haar maag verteren, in de vorm van een braakbal worden uitgespuugd? Een vogelsoort die dat goed kan zijn de uilen. We hebben voor jullie dan ook een mooie uilenlezing inclusief een aantal echte uilen meegenomen. Na de lezing van Sietske gaan we braakballen uitpluizen en proberen we een echte muis te reconstrueren.

14 maart. Vraag je ouders om te rijden. Peter van de Velden wacht op ons bij de Rustende Jager in het gebied van de  Loonse en Drunense duinen. Wat wij daar gaan doen? Stuifduintje beklimmen? Jullie wacht een verrassing. Oude Bossche Baan 11, 5074 RC Biezenmortel

21 maart komt John en/of zijn zoon ons vertellen wie er nou eigenlijk het eerste was. De kip of het ei. Weten jullie het al? Je kunt een heleboel vragen stellen tijdens deze lezing. En misschien krijgen we een verrassing op het einde…………. John heeft een kippenbroedmachine en als de kip haar werk goed heeft gedaan en de machine op tijd is aangezet, brengt John misschien ook nog kuikentjes mee………schattig he!

28 maart Trek vooral voor vandaag heel oude kleren aan. We gaan aan de slag met garen, gips, behangplaksel en ballonnen. Rietje en Piet zijn specialist eieren gieten. Zij zullen jullie helpen. Daarnaast mag je zelf met gips aan de slag.

4 april  De eitjes die je de vorige week hebt gemaakt mag je vandaag een beetje opschuren en daarna schilderen. We hebben daarnaast ook echte eieren. Zowel gekookt als ongekookt! Als mensen in vroeger jaren eieren verzamelden dan moest je die wel uitblazen. Jij mag proberen een gaatje in het ei te prikken. Daarna de inhoud eruit blazen. Een van de bestuursleden maakt er een lekker omeletje van. Heerlijk smikkelen!

11 april Goede vrijdag en Pasen. Veel mensen maken er een lekker weekend van. Geen JNW

18 april Vroege vogelexcursie………vroeg?? Ja vroeg!! Zet je wekker op 5 uur en zorg dat je om 5.30 uur bij de JNW bent. We fietsen dan via de Paardensteeg naar het Bossche Broek (6.00 uur verzamelen bij de brug over de Dommel) zodat we de zon zien opkomen, de reeën zien grazen en de vos zien struinen. Dit is natuurlijk alleen voor de échte JNW-ers…………. .Zorg wel voor twee paar sokken in je schoenen/laarzen,  warme handschoenen, muts, warme jas en oorwarmers!!  Het kan nog ijskoud zijn zo vroeg in de ochtend!

25 april Geen JNW. Meivakantie

2 mei Geen JNW. Meivakantie

9 mei Vraag je ouders om te rijden. We gaan vandaag naar kasteel Nemelaer. We krijgen hier een rondleiding in en om het kasteel. We gaan misschien wel een spooktocht doen.  Adres: Kasteellaan 2 5076 RE Haaren.

16 mei Maritéé kennen jullie waarschijnlijk wel van vorig jaar. Toen hebben jullie dino’s gemaakt van klei. Nu gaan we met mergel aan de slag. Dit vraagt heel veel creativiteit van jou. Je krijgt een hamer, beitel, vijl, schuurpapier en dan is het jou om er iets moois van te maken.

23 mei Jullie weten dat Laurens een echte insectenliefhebber is. Jullie krijgen een wit tafellaken mee en dan leggen we dat onder de boom.  We schudden de boom uit en gaan op zoek naar alle insecten die uit de boom zijn gevallen. Hoeveel zijn het er??

30 mei Vraag je ouders om te rijden. Als alles doorgaat gaan we naar de Spoordonkse watermolen. Daar krijgen jullie uitleg over brood malen in de molen. Gezellig. Adres: Familie Van Esch Spoordonkseweg 128 5688 KE Oirschot

6 juni René van Marle heeft ook een mooie hobby. Hij kan er uren over vertellen. Hij brengt een paar van de lange smalle dingen mee. Ze komen uit Rusland en eten ratten. De beesten zijn ook lang en glibberig. De meeste mensen zijn er bang van. René zal laten zien wat dit voor een mooie hobby is.

13 juni Gaan we lekker naar buiten. Want weten jullie wat er onder het water leeft? Beestjes!! We gaan vandaag eens onder water kijken! Waarom? Omdat er onder water net zo veel beesten leven (misschien nog wel meer) dan boven water. Door middel van dit wateronderzoek  kunnen  jullie kennis maken met de onderwaterwereld. Laurens en Peter zullen jullie laten zien hoe je wateronderzoek doet en we zetten de microscopen klaar om deze monsters een uit te vergroten. Hoeveel beestjes kunnen jullie vinden?

20 juni Vraag je ouders om te rijden. Neem veel muggenspul mee en trek een blouse aan met lange mouwen. Het is een schitterend gebied, maar jammer genoeg zitten er veel muggen in natuurgebied de Geelders. Cor Haest is IVN gids en hij neemt ons mee door dit deel van het van Gogh Nationaal Park.

Let op Vrijdagavond 26 juni. Vrijdagavond 19.30 uur zal Laurens eens testen wat jullie allemaal hebben geleerd dit seizoen. Daarna reiken we de oorkondes en de speldjes uit. Ouders, broers en zusters zijn welkom. Na de uitreiking zullen we onder het genot van een hapje en drankje nog even chillen. Sluiting 21.00 uur

27 juni slotexcursie.  Dit was het dan. JNW bestaat 44 jaar. We gaan we om 10.00 op pad. We nemen een volle picknickmand mee en nog veel meer lekkere dingen Deze dag is geheel verzorgd!!   Het is de laatste JNW dag van het seizoen 2019 – 2020 snik en snik en snik…………. Jammer hè?  Je wilt nog een jaartje JNW? Geef dit dan snel door aan het JNW bestuur. Zorg er ook voor dat je andere kinderen tijdig informeert over de JNW voor het volgende seizoen, want als je vriendjes ook bij de JNW zijn is het veel gezelliger.

Wordt jij voor 1 oktober 2020 11 jaar? Dan mag je bij de 10+ groep. Meld je dan aan bij Laurens!

En dan zijn we weer aan het einde van ons JNW jaar!. Nog twee weken naar school en dan is het zomervakantie die duurt van 8 juli tot en met 16 augustus.

De JNW opent haar deuren weer op zaterdag 29 augustus!

Fijne vakantie                                                     Het Bestuur

Jo, Merlijn, Tonny, Danique, Tiny, Erin, Piet, Nelis, Hessel, Laurens, en Peter