Programma groep 7 – 10 jaar

Beste Jeugdnatuurwachters en ouders,

Bij deze wil ik jou en je familie namens het bestuur van de JNW alvast een natuurrijk en ontdekkend 2022 toewensen. Wij hopen dat je nog lang van de JNW gaat genieten en verder hopen wij ook dat je op je sportclub en op school enthousiast gaat vertellen over de prachtige dingen die je bij de Jeugdnatuurwacht Vught allemaal onderneemt. Laat je medescholieren ook even kijken op onze site.

Hieronder lees je het voorlopige programma tot juli 2022. Voorlopig? Inderdaad, zolang Corona nog om ons heen zwerft en wij niet weten welke maatregelen de overheid treft, blijft het een voorlopig programma. Dus hou je mail goed in de gaten (al willen we dat alle hieronder opgenomen activiteiten doorgang vinden). Wat niet opgenomen is, maar waar we wel aandacht aan schenken is de kennis van vogels en planten. De meeste kinderen hebben de kenmerken van de vogels al meerdere keren geoefend. Vanaf nu gaan we met vogels en vogelgeluiden aan de slag. Als over 2-3 maanden de eerste bloempjes bloeien, nemen we die ook mee in ons programma. Je leert weetjes om verschillen en naamgeving van verschillende bloemen te onthouden.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe activiteiten. Heb je een idee? Ken je iemand met een interessante hobby? Wil je bij een activiteit van het programma meehelpen? Meld dit dan bij het bestuur van de JNW of kom op zaterdagochtend gewoon even binnenlopen.

Praktische informatie 

  • Begin en eindtijd: alle activiteiten beginnen om 9.30 uur en eindigen tussen 11.45 en 12.00 uur. Bij thuisactiviteiten laten we de kinderen het laatste half uur in de eigen tuin nog even spelen. Haal de kinderen tijdig – maar zeker niet te vroeg – op, indien ze niet zelf te voet of met de eigen fiets naar huis mogen.
  • Rijden naar excursies: het is noodzakelijk dat ouders bij excursies willen rijden. Op deze manier wordt de betrokkenheid vergroot en beperken we de kosten. Onze secretaris zal een week voorafgaand aan de excursie u via mail/app vragen zich hiervoor op te geven. Zonder inzet van extra auto’s /ouders zijn deze activiteiten niet mogelijk. Tot op heden is verplicht inroosteren nog niet nodig geweest.
  • Kleding: trek kleding aan die vuil mag worden. In ieder geval stevige schoenen en een lange broek. Geen sandalen, slippers o.i.d.
  • Foto’s: van elke activiteit worden foto’s gemaakt die je – na inloggen- kunt vinden op de site van de JNW (www.jnw-vught.nl).
  • Teken: omdat wij bijna elke zaterdag de natuur in trekken is het mogelijk dat de kinderen een teek oplopen. Controleer daarom de kinderen bij thuiskomst op teken. Verwijder de teek direct en bewaar deze in een buisje of plak deze teek op een stukje plakband. Hou de besmettingsplaats nauwkeurig in de gaten i.v.m de rode kring of andere verschijnselen. Alle klachten direct na een teek kunnen wijzen op een besmetting! Geen kring en jouw kind voelt zich die week erna niet lekker? Raadpleeg direct een huisarts.
  • Allergieën: geef deze, voor zover relevant, tijdig door aan het bestuur.
  • Privacy: alle informatie m.b.t de privacywetgeving kun je vinden op het aanmeldformulier en onze website.

Peter Maessen (voorzitter)

Activiteiten van januari 2022 – juli 2022

Als we niet op excursie gaan, leren we de eerste 10-20 minuten vogels te herkennen. Wat zijn de kenmerken van iedere vogel? Zit deze vogel over het algemeen in een boom of struik of op de grond? Ook starten we met het herkennen van vogelgeluiden. Welk geluid hoort bij welke vogel?

8 januari 2022: We hopen dat je genoten hebt van de kerstdagen en oudejaarsavond. Maar nu wil je naar buiten toch? We gaan lekker een winterwandeling maken. We hebben een vogelspeurtocht uitgezet op landgoed Voorburg. Onderweg is er warme chocomel. Daar worden je voeten niet echt warm van… Dus warme kleding aan en twee paar sokken in je laarzen en dan: zoeken maar! Als het goed is, heeft de 10+ groep het kampvuur flink opgestookt en kunnen we bij terugkomst aan de slag met pannenkoekjes bakken boven het kampvuur.

15 januari 2022: Helaas ging de excursie naar de Sterrenwacht Halley niet door. Daarom hebben wij de sterrenkundige maar uitgenodigd om bij de JNW zijn verhaal te vertellen. Ik heb horen vertellen dat er een splinternieuwe supertelescoop is gebouwd die zelfs een bij op de maan kan waarnemen! Maar ook dat we aan de vooravond staan van een heleboel nieuwe ontdekkingen in het heelal! Zou Urijan daar meer over kunnen vertellen?

22 januari 2022: We gaan vetbollen en pindasnacks maken om de vogels in de koude winter toch voldoende energie te geven. Wist je dat de winterkoning maar 5 gram weegt en dat dit kleine vogeltje elke dag 4 gram moet eten om op gewicht te blijven?

29 januari 2022: Het is de Nationale tuinvogeltelling! Als je de vorige week de vetbollen en de pindasnacks hebt opgehangen in je tuin, dan hebben de vogels die zeker al gevonden. Maar hoeveel vogels komen op jouw vetbollen af? En welke vogels? Vandaag leer je welke vogels in tuinen voorkomen en hoe je kunt tellen. Het telformulier dat je meekrijgt, mag je gebruiken om dit weekend een half uurtje de vogels in jouw tuin te tellen. Geef het ook door op de site, zodat we weten hoeveel vogelaars in Vught hebben geteld, welke soorten er voorkomen en welke vogels in de top10 voorkomen! Aanmelden: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

5 februari 2022: Vraag je ouders om te rijden! We gaan naar een mooi natuurgebied: de Kampina. We verzamelen over het spoor bij de Posthoorn; Parkeerplaats Berversebaan. We maken dan een wandeling naar het kogelvangersven.

12 februari 2022: Daar staan ze dan! De uilen die in Nederland voorkomen. Echte opgezette uilen. En iemand die daar heel veel van af weet is Sietske. Sietske is de trekker van de uilenwerkgroep Vught. Zij inventariseren elke jaar hoeveel kerk- en steenuilen er in onze mooie gemeente voorkomen. Ze ringen de uilen en tellen hoeveel er uitvliegen. Wil je meer weten? Vragen kost niets. Na de lezing gaan we braakballen van de kerkuil uitpluizen en kijken we of we van de botjes een complete muis kunnen maken.

19 februari 2022: Natuurpark de Kwebben is een vochtig gebied (‘kweb’ komt van nat/poel) en in die vochtige omgeving groeien veel verschillende mossen. Wij gaan eens op zoek. Hoeveel verschillende kunnen we vinden? Welke namen horen erbij?

26 februari 2022: Voorjaarsvakantie! Geen activiteit deze week, maar jullie kunnen zelf lekker de bossen ingaan en ontdekken wat je zelf leuk vindt! Vogels? Mossen? Verschillende bomen herkennen?

5 maart 2022: We gaan op bezoek bij het mooiste museum van Tilburg; Natuurmuseum Tilburg. Heb je een museumjaarkaart of ben je lid van Brabants Landschap of een loterij? Breng dan je kaart mee want misschien heb je wel vrij toegang (inclusief je ouders en broertjes en zussen). Vraag je ouders om te rijden!

12 maart 2022: Jullie hebben natuurlijk allemaal al eens een dino gezien in het Oertijdmuseum in Boxtel. Daar hebben ze alle botjes van een dino aan elkaar geplakt tot een complete dino. Maar weet je ook hoe zo’n dino eruit ziet als ze deze opgraven? Vandaag komt kunstenares Elly. Jullie mogen een dino maken van klei!

19 maart 2022: Gooi jij wel eens een bananenschil weg in de natuur? Of een sinaasappelschil? Of een blikje? Weet je ook dat een schil jaren nodig heeft om te verteren? Bijna net zo lang als een blikje? Daarom gaan we de omgeving eens goed opschonen tijdens deze landelijke opruimdag. Hesje aan en een knijper mee en eens kijken wat er allemaal ligt. Je zult versteld staan!

26 maart 2022: Misschien het je in het centrum van Vught al eens een paar mensen naar de toren van de Petruskerk zien staren. Waar keken ze naar? Dat is voor jullie een vraag, maar voor onze stadsvogeladviseur Marja een weet. Zij weet wat daar boven in de toren allemaal gaande is en daarover wil ze jullie nog wat meer vertellen. Na haar verhaal mogen jullie zelf aan de slag. Kleuren, knippen en een trekpop maken met een wel heel speciale afbeelding erop. Wat dat is?? ook geheim!! Wil je toch weten ?? ga dan naar vught.peregrines.nl

2 april 2022: Vandaag komt een vleermuizenexpert ons meer vertellen over deze wonderbaarlijke diertjes. Hij heeft er een boek over geschreven en Peter Twisk is de vleermuiskenner van Noord-Brabant.

9 april 2022: .Ooit de eieren van een struisvogel gezien? Of van een dino? Vandaag mag je ze zelf maken! Trek heel oude kleren aan. We gaan aan de slag met garen, gips, behangplaksel en ballonnen. Peter en Piet zijn specialist eieren gieten. Zij zullen jullie helpen. Daarnaast mag je zelf met gips aan de slag.

16 april 2022: De eitjes die je op 9 april hebt gemaakt, mag je vandaag een beetje opschuren en daarna schilderen. We hebben daarnaast ook echte eieren. Zowel gekookt als ongekookt! Als mensen vroeger eieren verzamelden, dan moest je die wel uitblazen. Jij mag proberen een gaatje in het ei te prikken. Daarna de inhoud eruit blazen. Een van de bestuursleden maakt er een lekker omeletje van. Heerlijk smikkelen!

23 april 2022: Vroege vogelexcursie… vroeg? Ja vroeg! Zet je wekker op 5 uur en zorg dat je om 5.30 uur bij de JNW bent. We fietsen dan via de paardensteeg naar het Bossche Broek (6.00 uur) zodat we de zon zien opkomen, de reeën zien grazen en de vos zien struinen. Dit is natuurlijk alleen voor de echte JNW-ers… Zorg voor twee paar sokken in je schoenen/laarzen, handschoenen, muts, warme jas en oorwarmers! Het kan nog ijskoud zijn zo vroeg in de ochtend!

30 april t/m 7 mei: Meivakantie! Wat kan het heerlijk zijn in deze tijd van het jaar. En fantastisch dat je ook nog vrij bent! Geen school! Twee weken lekker naar buiten en genieten van het voorjaar. De vogels laten zich goed zien en allerlei bloemen schieten uit de grond. Geniet ervan!

14 mei 2022: Vraag je ouders om te rijden. Cor staat ons namelijk op te wachten bij de parkeerplaats aan de Schijndelsedijk om samen met jullie in De Geelders dierensporen te zoeken.

21 mei 2022: Klimaatverandering is niet meer weg te denken. Ik neem aan dat jullie er wel eens van hebben gehoord. Dat wil zeggen af en toe te droog is en dan weer te nat en dan weer flinke rukwinden, valwinden of zelfs orkanen. Hoe kun je nu weten / zien of het hard waait? En hoeveel mm regen er valt? Jullie gaan vandaag aan de slag om de instrumenten te maken waarmee je dit kunt meten.

28 mei 2022: Er wordt wel eens gezegd dat er 200 soorten verschillende insecten in één boom voorkomen! Wij gaan dat natuurlijk onderzoeken. We leggen een groot wit laten onder de boom waarna jullie al die beestjes uit de boom schudden. Dan gaan jullie determineren! Dit wil zeggen: het op naam brengen van de insecten. In ons natuurpark de Kwebben staan gelukkig genoeg bomen!

4 juni 2022: Vraag je ouders om te rijden, want we gaan naar Groene Poort Boxtel. Je kunt nu eens kijken of je eigen dino een beetje lijkt op de dino’s die daar voorkomen. En dan naar buiten want daar zie je hoe de dino’s er in het echt hebben uitgezien.

11 juni 2022: De Dierenambulance komt naar de Jeugdnatuurwacht! Ze komen ons alles vertellen over hoe zij dieren in nood helpen.

18 juni 2022: De temperatuur van het water is de laatste maanden gestegen en dat wil zeggen dat de beestjes die onder water leven zich nu helemaal happy voelen. Welke beestjes? Hoeveel? Dat kun jij d.m.v. een wateronderzoek mooi aan ons overtellen. Laarzen aan en schepnetje mee.

25 juni 2022: René heeft thuis behoorlijk wat terraria met Russische rattenslangen. Hij kan er fantastisch over vertellen. Het is niet alleen luisteren deze ochtend… René zal jullie wat slangetjes laten zien.

2 juli 2022: Weet je dat er mensen zijn die al hun eten uit de natuur halen? Brandnetels zijn lekker, zuring en paardenbloemen ook! Vandaag mogen jullie aan de slag om je middaglunch te verzamelen. Zelf vuur maken en dan kokkerellen! Eet smakelijk!

DONDERDAGAVOND 7 juli: Donderdagavond om 19.30 uur zal Laurens eens testen wat jullie allemaal hebben geleerd dit seizoen. Daarna reiken we de oorkondes en de speldjes uit. Ouders, broers en zusters zijn welkom. Na de uitreiking zullen we onder het genot van een hapje en drankje nog even chillen. Sluiting om 21.00 uur

9 juli 2022: Dit was het dan: we sluiten vandaag het JNW-jaar af. Snik en snik en snik… Jammer hè? Je wil nog een jaartje JNW? Geef dit dan snel door aan het JNW bestuur. Zorg er ook voor dat je andere kinderen vertelt over de JNW, want als je vriendjes ook bij de JNW in het volgende seizoen zijn is het veel gezelliger. Vandaag gaan we om 9.00u op pad naar Burgers Bush! We zijn om 17.00u weer terug. Deze dag is geheel verzorgd!

En dan zijn we weer aan het einde van ons JNW jaar! Nog twee weken naar school en dan is het zomervakantie van 25 juli tot en met 2 september. De JNW opent haar deuren weer op zaterdag 9 september!

Wordt jij voor 1 oktober 2022 11 jaar? Dan mag je bij de 10+ groep.

Fijne vakantie!

Erin, Merlijn, Danique, Karen, Nelis, Laurens, Piet, Jo, Tiny, Tonny en Peter