Programma groep 7 – 10 jaar

Beste Jeugdnatuurwachters en ouders,

Leuk dat je meedoet in jeugdnatuurwachtseizoen 2022- 2023. Hieronder staat het programma tot begin januari 2023, mits zich geen coronarestricties voordoen. Daarna volgt een programma tot de volgende zomervakantie. Gedurende alle schoolweken zijn er JNW-activiteiten; alle schoolvakanties zijn wij gesloten. In principe zijn we de ene week binnen met een echte doe-activiteit en de andere week met een lezing. De week daarna gaan we buiten aan de slag, gevolgd door een excursie. Aan het einde van het schooljaar organiseren we een spellendag met de uitreiking van het beroemde JNW-speldje.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe activiteiten. Heb je een idee? Ken je iemand met een interessante hobby? Wil je bij een activiteit van het programma meehelpen? Meld dit dan bij het bestuur van de JNW of kom op zaterdagochtend gewoon even binnenlopen.

Praktische informatie 

  • Begin en eindtijd: alle activiteiten beginnen om 9.30 uur en eindigen tussen 11.45 en 12.00 uur. Bij thuisactiviteiten laten we de kinderen het laatste half uur in de eigen tuin nog even spelen. Haal de kinderen tijdig – maar zeker niet te vroeg – op, als ze niet zelf te voet of met de eigen fiets naar huis mogen.
  • Rijden naar excursies: het is noodzakelijk dat ouders bij excursies willen rijden. Op deze manier wordt de betrokkenheid vergroot en beperken we de kosten. Onze secretaris zal een week voorafgaand aan de excursie via mail/app vragen wie kan rijden. Zonder inzet van extra auto’s /ouders zijn deze activiteiten niet mogelijk. Tot op heden is verplicht inroosteren nog niet nodig geweest.
  • Kleding: trek kleding aan die vuil mag worden. In ieder geval stevige schoenen en een lange broek. Geen sandalen, slippers o.i.d.
  • Foto’s: van elke activiteit worden foto’s gemaakt die je – na inloggen- kunt vinden op de site van de JNW (www.jnw-vught.nl).
  • Teken: omdat wij bijna elke zaterdag de natuur in trekken is het mogelijk dat de kinderen een teek oplopen. Controleer daarom de kinderen bij thuiskomst op teken. Verwijder de teek direct en bewaar deze in een buisje of plak deze teek op een stukje plakband. Hou de besmettingsplaats nauwkeurig in de gaten i.v.m de rode kring of andere verschijnselen. Alle klachten direct na een teek kunnen wijzen op een besmetting! Geen kring en jouw kind voelt zich die week erna niet lekker? Raadpleeg direct een huisarts.
  • Allergieën: geef deze, voor zover relevant, tijdig door aan het bestuur.
  • Privacy: alle informatie m.b.t de privacywetgeving kun je vinden op het aanmeldformulier en onze website.

Namens mijn collegae wens ik jullie een supergezellig JNW jaar.

Peter Maessen (voorzitter)

Activiteiten van september 2022 – januari 2023

Als we niet op excursie gaan, leren we de eerste 10-20 minuten vogels te herkennen. Wat zijn de kenmerken van iedere vogel? Zit deze vogel over het algemeen in een boom of struik of op de grond?

10 september: Open dag. De kinderen die vorig jaar al lid waren leggen aan de bezoekers uit wat ze allemaal doen bij de JNW. Laat je verwonderen!

17 september: Nu gaat het seizoen echt beginnen! We leren elkaar eerst kennen. Daarna gaan we geblinddoekt de natuur in. Voelen en horen is dan erg belangrijk. Echt iets voor kleine oortjes en de vingertoppen, en de hersenen natuurlijk. Blind over bomen lopen? Doen! Op blote voeten door de modder? Doen!

24 september: Bijenlezing. Frank kan het als geen ander, vertellen over honingbijen. Hij zal er een paar honderd meebrengen. En wat nog lekkerder is? Hij brengt misschien wel meerdere smaken bijenhoning mee. Je proeft dan de verschillen tussen lindebloesemhoning en heidehoning enz.

1 oktober: Tekenen van dieren. Irma is tekenlerares en zij zal jullie de beginselen van het tekenen bijbrengen. We hebben genoeg dieren in de kast staan die jij na mag tekenen en schilderen. We maken er een leuke ochtend van.

8 oktober: Heb jij ooit paardenmelk gedronken? Vandaag zou het dan kunnen gebeuren. We gaan namelijk naar een paardenmelkerij. Heb je vragen? Laat ze dan vandaag maar eens horen! Vraag je ouders om te rijden. Adres: Graafsebaan 3 Zeeland

15 oktober: We gaan op de fiets naar Halder waar IVN gids Cor ons opwacht. Hij weet dat het de volgende week herfstvakantie is. Daarom hebben wij hem de vraag gesteld; wat kunnen wij zien, doen, voelen en horen in de herfstvakantie? (in het bos)

22 oktober: Halloween. We hopen dat er voldoende pompoenen zijn om mee aan de slag te gaan! Jullie weten dat het klimaat grillig is de laatste jaren. Hopelijk hebben de pompoenen wat water gehad en zijn ze niet verdroogd of verbrand onder de felle zon! We hebben heksen, spoken en andere geheimzinnige figuren die je kunt uitsnijden. Het wordt een griezelochtend die we opluisteren met zelfgemaakte pompoensoep!

29 oktober: HERFSTVAKANTIE

5 november: Vandaag wordt jouw creatieve brein gestimuleerd. We gaan mergelstenen bewerken. We gaan lekker binnen aan de slag. We hebben kunstenares Elly Veelenturf uitgenodigd om van jullie beeldend kunstenaars te maken. Elly brengt voor elk van jullie een mergelsteen mee. Daar kun je prachtig in krassen, slijpen, vijlen enz. We laten ons graag verrassen.

12 november: We gaan vandaag naar de Paddenstoelenfarm in Oss. Op deze locatie laten ze verschillende soorten paddenstoelen groeien. We krijgen een lezing en we mogen er rondkijken om te zien hoe de verschillende paddenstoelen groeien. Vraag je ouders om te rijden. Adres: Achterschaijkstraat 16 Berghem.

19 november: Trek de wandelschoenen maar aan. We gaan op spinnenjacht! Doordat in de zomer steeds meer insecten worden geboren is er meer eten voor de spinnen. Als de nachten kouder worden en de dauwdruppels aan de spinnenwebben hangen, dan zie je pas hoeveel spinnen er in een klein gebiedje wonen en werken. Laurens kan jullie daar veel over vertellen.

26 november: Standvogels en trekvogels. Weet jij wat de verschillen zijn? Trekvogels vinden het hier te koud in de winter en gaan daarom naar de Spaanse zon of naar het warme Afrika. Maar hoe vinden ze de route? Hoe lang doen ze erover? Veel vragen. Wouter zal ze allemaal beantwoorden.

3 december: Tijdens de herfst laten alle bomen hun bladeren vallen. Maar voordat ze vallen, haalt de boom eerst de lekkere voedingsstoffen eruit. Dit kun je makkelijk zien, want hierdoor verkleuren de bladeren. Het bestuur heeft de blaadjes in de herfst geraapt en in een bloemenpers gedroogd. Met deze bladeren gaan we binnen aan de slag om leuke dierenafbeeldingen te maken.

10 december: Rondom ons natuurpark staan vele bomen. Eiken, beuken, populieren enz. Hoe zie je de verschillen als er geen blad meer aan zit? Welk figuur heeft de boom? Hoe hoog, dik of oud is de boom? Laurens heeft een heel aantal opdrachten voor jullie!

17 december: Daar komt Japer aan met tante Mien. Hij kan er veel over laten zien en vertellen! Wie is dan die tante Mien? Ik zal je iets verklappen. Ze hebben allerlei kleuren, maar vaak zie je ze in het bruin of zwart. Ze zijn harig en kriebelen. Voor hun doen hebben ze grote kaken. Ze kunnen ook giftig zijn. Weet jij het al? Nee? Zorg dan dat je erbij bent.

24 december: KERSTVAKANTIE. Heerlijk twee weken niksen en winteren. De vraag van je ouders is misschien wel wat je zou kunnen eten op kerstdagen. Houtduif? Kwartel? Kip? Kalkoen? Struisvogel? Wild zwijn of hert? Of … vegetarisch?

HET BESTUUR VAN DE JEUGDNATUURWACHT WENST JULLIE EEN GROEN, GEZOND EN NATUURLIJK 2023!  Felix, Erin, Jo, Karen, Laurens, Nelis Piet, Peter, Tiny en Tonny.

7 januari 2023: Strek die benen maar uit. Misschien heb je al uitgekeken naar deze eerste activiteit van de JNW. Je hebt genoeg TV gekeken en je spieren hebben actie nodig! Eerst gaan jullie op pad voor een echte speurtocht van een paar kilometer en daarna steken we de vuurkorf aan. Je mag zelf brood bakken boven het vuur en we hebben marshmallows. Happy days!