Programma groep 7 – 10 jaar

Beste Jeugdnatuurwachters en ouders,

Wij wensen jou en je familie een natuurrijk en ontdekkend 2024 toe! Wij hopen dat je nog lang van de JNW gaat genieten en dat je aan je vrienden enthousiast vertelt over de prachtige dingen die je bij de Jeugdnatuurwacht allemaal onderneemt. Laat je medescholieren ook even kijken op onze site.

Heb je zelf nog ideeën voor het programma? Laat het ons weten! Wil je moeder, vader of oom/tante meehelpen bij de JNW? Laat het ons weten!

Praktische informatie 

  • Begin en eindtijd: alle activiteiten beginnen om 9.30 uur en eindigen tussen 11.45 en 12.00 uur. Bij thuisactiviteiten laten we de kinderen het laatste half uur in de eigen tuin nog even spelen. Haal de kinderen tijdig – maar zeker niet te vroeg – op, als ze niet zelf te voet of met de eigen fiets naar huis mogen.
  • Rijden naar excursies: het is noodzakelijk dat ouders bij excursies willen rijden. Op deze manier wordt de betrokkenheid vergroot en beperken we de kosten. Onze secretaris zal een week voorafgaand aan de excursie via mail/app vragen wie kan rijden. Zonder inzet van extra auto’s /ouders zijn deze activiteiten niet mogelijk. Tot op heden is verplicht inroosteren nog niet nodig geweest.
  • Kleding: trek kleding aan die vuil mag worden. In ieder geval stevige schoenen en een lange broek. Geen sandalen, slippers o.i.d.
  • Foto’s: van elke activiteit worden foto’s gemaakt die je – na inloggen- kunt vinden op de site van de JNW (www.jnw-vught.nl).
  • Teken: omdat wij bijna elke zaterdag de natuur in trekken is het mogelijk dat de kinderen een teek oplopen. Controleer daarom de kinderen bij thuiskomst op teken. Verwijder de teek direct en bewaar deze in een buisje of plak deze teek op een stukje plakband. Hou de besmettingsplaats nauwkeurig in de gaten i.v.m de rode kring of andere verschijnselen. Alle klachten direct na een teek kunnen wijzen op een besmetting! Geen kring en jouw kind voelt zich die week erna niet lekker? Raadpleeg direct een huisarts.
  • Allergieën: geef deze, voor zover relevant, tijdig door aan het bestuur.
  • Privacy: alle informatie m.b.t de privacywetgeving kun je vinden op het aanmeldformulier en onze website.

Namens mijn collegae wens ik jullie een supergezellig JNW jaar.

Peter Maessen (voorzitter)

Activiteiten van januari 2024 – juli 2024

Wat niet opgenomen is in ons wekelijks programma, maar waar we wel aandacht aan schenken, is de kennis van vogels en planten. De meeste kinderen hebben de kenmerken van de vogels al meerdere keren geoefend. Vanaf nu gaan we met vogels en vogelgeluiden aan de slag. Als over 2-3 maanden de eerste bloempjes bloeien nemen we die ook mee in ons programma. Je leert weetjes om verschillen en namen van verschillende bloemen te onthouden.

13 januari: Winterwandeling Voorburg. We hopen dat je hebt genoten van de kerstdagen en oudejaarsavond. Maar nu wil je naar buiten toch? We gaan lekker een winterwandeling maken. We hebben een vogelspeurtocht uitgezet op landgoed Voorburg. Trek warme kleding aan en twee paar sokken in je laarzen en dan… zoeken maar. Daarna mag je zelf pannenkoekjes bakken boven het kampvuur. Lekker smullen!

20 januari: Januari kan een koude maand zijn, maar ook februari kan flink koud worden. Om de vogels een beetje te helpen om op te vetten, gaan we vetballen, een vogeltaart en andere vogelsnacks maken! Trek oude kleren aan!

VRIJDAGAVOND 26 januari: Hopelijk is het deze avond helder en kunnen we de maan en de sterren goed bekijken. We gaan namelijk naar Sterrenwacht Halley! Adres: Halleyweg 1, Vinkel. We verzamelen bij de JNW om 19.00 uur en zijn rond 22.00 uur weer terug.

Nationale vogelteldagen: Op 26, 27 en 28 januari kun je je kennis testen door vogels te tellen in je eigen tuin! Hoeveel vogels komen op jouw vetbollen af? Op https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling vind je het telformulier en meer informatie.

3 februari: Wouter weet alles van vogels en ook hij heeft afgelopen week vogels geteld in zijn tuin. Hij zal jullie iets vertellen over standvogels en trekvogels.

10 februari: VOORJAARSVAKANTIE (geen JNW). Een week om zelf eens lekker de bossen in te gaan en te ontdekken wat je zelf leuk vind! Vogels? Mossen? Bomen?

17 februari: Kom deze ochtend op de fiets naar de JNW. We fietsen dan samen naar de Vughtse heide. Kun jij 12 verschillende mossen vinden? Kijk je even van te voren naar het weer?  Misschien heb je een dikke jas, handschoenen en een wollen muts nodig!

24 februari: Vogels zoeken in de winter een plekje waar ze kunnen schuilen. Wordt het weer warmer, dan gaan ze op zoek naar een nest. Trek oude kleren aan, want vandaag gaan we nestkasten schilderen. Na een weekje drogen kun je deze nestkast thuis ophangen en de vogels hebben dan mooi de tijd om de nestkast van binnen en buiten te ontdekken.

2 maart: Weet jij wat ons in het voorjaar altijd zo vrolijk maakt? Lammetjes in de wei. En dus gaan we naar een geitenhouderij vandaag! Adres: Biezenmortelsestraat 34, Biezenmortel.

9 maart: Hebben jullie het ook gehoord? Het gaat niet goed met de egel. Elk jaar worden er veel dood gereden en de tuinen zijn te netjes voor egels. Wat gaan we er aan doen? Marijke komt jullie vertellen wat een egel nodig heeft en hoe je kunt helpen.

16 maart: Jullie hebben allemaal al eens een dino gezien in het Oertijdmuseum in Boxtel. Dino’s leggen super grote eieren! Die gaan jullie zelf maken van gips. Daarbij gieten jullie andere leuke dingetjes voor Pasen. We werken ook met behangplaksel deze ochtend, dus trek oude kleren aan!

23 maart: De eitjes die je eerder hebt gemaakt, mag je vandaag een beetje opschuren en daarna schilderen. We hebben daarnaast ook echte eieren liggen. Zowel gekookt als ongekookt! Als mensen vroeger eieren verzamelden dan moest je de inhoud er wel uitblazen. Anders kun je ze niet bewaren. Rottende eieren stinken namelijk behoorlijk!

30 maart: VAKANTIE (geen JNW).

6 april: Heb jij al eens een mini ezel geknuffeld? Vandaag is je kans! We gaan naar mini ezelstal de Lindenhoeve. Adres: Vossenberg 7, Gilze.

VRIJDAGAVOND 12 april: Vandaag komt Bart met een infrarood camera en bat detector. Weet je wat je daarmee gaat doen? Bart vertelt ons eerst alles over de vleermuis en daarna gaan we naar buiten om ze op te zoeken. We beginnen om 19.30u. Trek warme kleding aan.

20/27 april: VAKANTIE (geen JNW)! Twee weken lekker naar buiten en genieten van het voorjaar. De vogels laten zich goed zien en allerlei bloemen schieten uit de grond. Geniet ervan!

4 mei: Vroege vogelexcursie… Vroeg? Ja! Zorg dat je om 5.30 uur bij de JNW bent. We fietsen dan naar het Bossche Broek zodat we de zon om 6.04 uur zien opkomen, de reeën zien grazen en de vos zien struinen. Dit is natuurlijk alleen voor de echte JNW-ers… Zorg voor twee paar sokken in je schoenen/laarzen, handschoenen, muts, warme jas en oorwarmers! Het kan nog ijskoud zijn zo vroeg in de ochtend!

11 mei: Vandaag komt iemand jullie iets vertellen over schapen. Ze brengt ook schapenwol mee. Jullie mogen zelf een schaap maken van deze wol. Ze noemen deze handigheid ook wel ‘vilten’.

18 mei: We gaan op excursie naar de Groene Poort. Hier kun je binnen en buiten naar echte dino’s kijken. Misschien komt er nog een mooie film bij over de oerknal. We zullen het zien en beleven! Adres: Bosscheweg 80, Boxtel.

25 mei: Het zou zo maar kunnen zijn dat René binnenkomt lopen met een jute zak. René is geen knecht van de Sint, maar een echte slangenliefhebber. Hij fokt rattenslangen. Natuurlijk mag je er even aankomen!

1 juni: We gaan de bijen bezoeken! De bijenhoudersvereniging St. Ambrosius vertelt ons alles over de bijtjes en de bloemetjes. Vraag je ouders om te rijden! Adres: Brede Heide 5, Boxtel.

8 juni: Heb jij al eens brandnetels gegeten? Of paardenbloemen? Zuring? Nee? Dan wordt het misschien vandaag wel de eerste keer. We gaan onder leiding van een gids de Kwebben in om allerlei eetbare kruiden te plukken. Daarna leer je hoe je zonder lucifers of een aansteker vuur kunt maken en dan kunnen de kruiden gewassen worden en maken we er een lekker soepje of salade van.

15 juni: Vandaag gaan we naar een speciale kruidentuin. Hier mogen jullie zelf kruiden plukken en daar thee van zetten. Ze hebben ook allerlei geneeskrachtige kruiden, zeepjes en oliën. Het wordt zeker gezellig. Adres: Kapelweg 9, Haaren.

VRIJDAGAVOND 21 juni: Het is tijd voor jullie oorkondes! Om 19.30 uur zal Laurens eens testen wat jullie allemaal hebben geleerd dit seizoen. Daarna reiken we de oorkondes en de speldjes uit. Ouders, broers en zusjes zijn welkom. Na de uitreiking zullen we onder het genot van een hapje en drankje nog even chillen. Sluiting 21.00 uur.

22 juni: Het is alweer de laatste activiteit van het jaar! En dus pakken we uit. We gaan we om 9.00 op pad en blijven de hele dag weg. We nemen een volle picknickmand mee en nog veel meer lekkere dingen.. Deze dag is helemaal verzorgd! Jammer dat het alweer de laatste keer is he?

Je wil nog een jaartje JNW? Geef dit dan snel door aan het JNW bestuur. Zorg er ook voor dat je andere kinderen informeert over de JNW voor het volgende seizoen, want als je vriendjes ook bij de JNW zijn, is het veel gezelliger. Wordt jij vóór 1 oktober 11 jaar? Dan mag je bij de 10+ groep. Dan heb je elke 2 weken een leuke activiteit.

De JNW opent haar deuren weer op zaterdag 7 september!

Fijne vakantie!

Bestuur: Felix, Erin, Jo, Karen, Laurens, Nelis Piet, Peter, Tiny en Tonny. Jeugdbestuur: Bo, Marit en Lenthe.