Programma groep 7 – 10 jaar

Beste Jeugdnatuurwachters en ouders,

Bij deze wil ik jullie namens het bestuur van de JNW een natuurrijk en ontdekkend 2023 toewensen. Wij hopen dat je nog lang van de JNW gaat genieten. En wij hopen ook dat je op je sportclub en op school enthousiast vertelt over de prachtige dingen die je bij de jeugdnatuurwacht allemaal onderneemt. Laat je medescholieren ook even kijken op onze site.

Hieronder lees je het programma tot juli 2023. Wat niet opgenomen is in de omschrijvingen, maar waar we wel aandacht aan schenken is de kennis van vogels en planten. De meeste kinderen hebben de kenmerken van de vogels al meerdere keren geoefend. Vanaf nu gaan we met vogelgeluiden aan de slag. Als over 2-3 maanden de eerste bloempjes bloeien, nemen we die ook mee in ons programma. Je leert weetjes om verschillen en naamgeving van verschillende bloemen te onthouden.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe activiteiten. Heb je een idee? Ken je iemand met een interessante hobby? Wil je bij een activiteit van het programma meehelpen? Meld dit dan bij het bestuur van de JNW of kom op zaterdagochtend gewoon even binnenlopen.

Praktische informatie 

  • Begin en eindtijd: alle activiteiten beginnen om 9.30 uur en eindigen tussen 11.45 en 12.00 uur. Bij thuisactiviteiten laten we de kinderen het laatste half uur in de eigen tuin nog even spelen. Haal de kinderen tijdig – maar zeker niet te vroeg – op, als ze niet zelf te voet of met de eigen fiets naar huis mogen.
  • Rijden naar excursies: het is noodzakelijk dat ouders bij excursies willen rijden. Op deze manier wordt de betrokkenheid vergroot en beperken we de kosten. Onze secretaris zal een week voorafgaand aan de excursie via mail/app vragen wie kan rijden. Zonder inzet van extra auto’s /ouders zijn deze activiteiten niet mogelijk. Tot op heden is verplicht inroosteren nog niet nodig geweest.
  • Kleding: trek kleding aan die vuil mag worden. In ieder geval stevige schoenen en een lange broek. Geen sandalen, slippers o.i.d.
  • Foto’s: van elke activiteit worden foto’s gemaakt die je – na inloggen- kunt vinden op de site van de JNW (www.jnw-vught.nl).
  • Teken: omdat wij bijna elke zaterdag de natuur in trekken is het mogelijk dat de kinderen een teek oplopen. Controleer daarom de kinderen bij thuiskomst op teken. Verwijder de teek direct en bewaar deze in een buisje of plak deze teek op een stukje plakband. Hou de besmettingsplaats nauwkeurig in de gaten i.v.m de rode kring of andere verschijnselen. Alle klachten direct na een teek kunnen wijzen op een besmetting! Geen kring en jouw kind voelt zich die week erna niet lekker? Raadpleeg direct een huisarts.
  • Allergieën: geef deze, voor zover relevant, tijdig door aan het bestuur.
  • Privacy: alle informatie m.b.t de privacywetgeving kun je vinden op het aanmeldformulier en onze website.

Namens mijn collegae wens ik jullie een supergezellig JNW jaar.

Peter Maessen (voorzitter)

Activiteiten van januari 2023 – juli 2023

Als we niet op excursie gaan, leren we de eerste 10-20 minuten vogels en vogelgeluiden te herkennen. Wat zijn de kenmerken van iedere vogel? Zit deze vogel over het algemeen in een boom of struik of op de grond?

7 januari: Winterwandeling. We hopen dat je genoten hebt van de kerstdagen en oudejaarsavond. Maar nu wil je naar buiten. We gaan lekker een winterwandeling maken. We hebben een vogelspeurtocht uitgezet op landgoed Voorburg. Daar worden je voeten niet echt warm van… dus warme kleding aan en twee paar sokken in je laarzen en zoeken maar. Bij terugkomst heeft de 10+ groep het kampvuur flink opgestookt en het deeg klaar om pannenkoeken te bakken. Je mag zelf pannenkoekjes bakken boven het kampvuur met marshmallows. Dus lekker smullen!

14 januari: Vogels zoeken in de winter een plekje waar ze mooi kunnen schuilen. Soms gebruiken ze diezelfde plaats voor een nest. Trek oude kleren aan want vandaag gaan we nestkasten schilderen. Na een weekje drogen kun je deze nestkast thuis ophangen. De vogels hebben dan mooi de tijd om de nestkast van binnen en buiten te ontdekken.

21 januari: Vandaag komt Johan vertellen over zijn hobby’s: kikkers, leguanen, hagedissen en reizen. Hij is al een paar keer naar Costa Rica geweest en daar heeft hij schitterende foto’s gemaakt. Hij laat jullie meegenieten van al het moois wat daar te zien is.

28 januari: We naar de Oliemeulen in Tilburg. Vorige week heb je heel veel geleerd over kikkers, leguanen enz. Vandaag gaan we dit allemaal in het echt zien. We zijn pas rond 12.30 uur terug in Vught. Vraag je ouders om te rijden. Adres: Reitse Hoevenstraat 30, Tilburg.

Op 27, 28 en 29 januari kun je je kennis testen door een half uurtje vogels te tellen in je eigen tuin! Het is namelijk NATIONALE VOGELTELDAG. Hoeveel vogels komen op jouw vetbollen af? Op https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling kun je zien hoe je moet tellen. Geef het ook door op de site, zodat we weten hoeveel vogelaars in Vught hebben geteld, welke soorten er voorkomen en welke vogels in de top10 voorkomen!

4 februari: De bomen zijn nog helemaal kaal, maar de knoppen aan de bomen worden langzaamaan steeds dikker. Ze zwellen op! Hoe herken je nu de verschillende bomen? Dat kun je heel makkelijk doen met een zoekkaart. Veel boomsoorten hebben namelijk unieke knoppen.

11 februari: Januari kan een warme maand zijn geweest, maar februari kan toch flink koud worden. Om de vogels een beetje te helpen om op te vetten hebben ze jullie hulp nodig! Jullie gaan aan de slag om vogels flink te verwennen met vetballen, dennenappels vullen met pindakaas, taart met vogelzaden enz. Trek oude kleren aan!

18 februari: VOORJAARSVAKANTIE

25 februari: In ons drukke landje is de natuur uit zijn evenwicht. De natuurgebieden zijn versnipperd en dieren weten zich soms geen raad. Op de Veluwe zijn veel te veel herten. Op sommige plaatsen lopen veel te veel wilde zwijnen rond. Gelukkig lopen er nu wat wolven rond. Die kunnen de aanwas van nog meer herten en wilde zwijnen tegengaan. Hoe dat werkt moet je aan Harriët vragen. Zij -en haar zus- weten alles van wildbeheer. Het wordt zeker een gezellige ochtend!

4 maart: We fietsen naar de Gement om wintervogels te spotten. We nemen verrekijkers en een spottingscope mee om de vogels goed te kunnen zien.

11 maart: Zorg dat je oude kleren aan hebt. We gaan met gips aan de slag. Jullie hebben natuurlijk allemaal al eens een dino gezien in het Oertijdmuseum in Boxtel. Dino’s leggen super grote eieren! Die gaan jullie zelf maken. Daarbij gieten jullie andere leuke dingetjes voor Pasen.

18 maart: We gaan de Loonse en Drunense Duinen in onder leiding van natuurgids Peter van de Velden. Natuurlijk heeft hij een heel aantal opdrachten voor jullie! Vraag je ouders om te rijden. Adres: Parkeerplaats Rustende Jager, Oude Bossche Baan 11 Biezenmortel.

25 maart: De kippen bij de JNW hebben jullie al vaak kunnen bewonderen, maar heb je je wel eens afgevraagd wie er nu het eerste is? Het kip of de ei?? John weet er alles van en zal jullie deze vraag tijdens zijn lezing over kippen stellen. Denk er alvast maar goed over na!

1 april: De eitjes die je eerder hebt gemaakt mag je vandaag een beetje opschuren en daarna schilderen. We hebben daarnaast ook echte eieren liggen. Zowel gekookt als ongekookt! Als mensen in vroeger jaren eieren verzamelden dan moest je de inhoud er wel uitblazen. Anders kun je ze niet bewaren. Rottende eieren stinken namelijk behoorlijk Jij mag proberen een gaatje in het ei te prikken. Daarna de inhoud eruit blazen. Een van de bestuursleden maakt er een lekker omeletje van. Heerlijk smikkelen!

8 april: VAKANTIE

15 april: In de Loonse en Drunense Duinen zitten heel veel dassen. Gelukkig zitten in heel Nederland meer dassen. En dit allemaal door een paar fanatieke natuurbeschermers! Ton Pupulier is leerkracht en liefhebben van dassen. Hij kan er veel over vertellen en waarschijnlijk brengt hij er ook een mee!

22 april: Vroege vogelexcursie… vroeg? Ja vroeg! Zet je wekker op 5 uur en zorg dat je om 5.30 uur bij de JNW bent. We fietsen dan via de paardensteeg naar het Bossche Broek (6.00 uur) zodat we de zon zien opkomen, de reeën zien grazen en de vos zien struinen. Dit is natuurlijk alleen voor de echte JNW-ers… Zorg wel voor twee paar sokken in je schoenen/laarzen, handschoenen, muts, warme jas en oorwarmers! Het kan nog ijskoud zijn zo vroeg in de ochtend!

29 aprilVAKANTIE

6 mei: :Laurens kan jullie heel veel vertellen over insecten. Jullie gaan gewapend met een tafellaken en een vlindernet naar buiten om insecten te vangen. We schudden een boom leeg en kijken hoeveel verschillende insecten op het tafellaken vallen.

13 mei: Hebben jullie ooit waterbuffels gezien? Waterbuffelijs geproefd? We gaan het vandaag doen! Vraag je ouders om te rijden. Adres: Stoerderij van den Elsenstraat 56, Breugel. We zijn waarschijnlijk pas om 12.30u terug!

20 mei: Neem je fiets mee naar het Kapellebos. Volgens Tiny zitten daar kabouters. Hij heeft er een stuk of 10 gezien! Geloven jullie dat? We gaan op speurtocht door het bos en speuren naar de kabouters!

27 mei: Boven in de toren van de Petrus hebben vorig jaar 2 slechtvalken gebroed. Ze hebben 3 jongen groot gebracht. Hoe gaat het dit jaar boven in de Petrus? Marja kan er fantastisch over vertellen! Daarna hebben we nog een knutselactiviteit.

3 juni: De temperatuur van het water is de laatste maanden gestegen en dat wil zeggen dat de beestjes die onder water leven zich nu helemaal happy voelen. Welke beestjes? Hoeveel? Dat kun jij via een wateronderzoek mooi aan ons vertellen. Laarzen aan en schepnetje mee…

10 juni: Of het komt door klimaatverandering of door een ander beheer van de gemeente, maar tussen de stoeptegels groeien steeds meer en verschillende planten. Met een zoekkaart in de hand lopen we verschillende routes en schrijven we met stoepkrijt de naam van de plant op de stoeptegels. Hoeveel verschillende soorten leer jij vandaag kennen?

17 juni: Sjef heeft thuis een heel grote verzameling slangen, hagedissen en spinnen en nog wat. Hij werkt veel samen met Freek Vonk. Hij kan ook zo mooi vertellen. We laten ons verrassen over de dieren die hij meebrengt. Het wordt zeker een spannende ochtend.

24 juni: Zin om tijd door te brengen met roofvogels? We gaan naar Rob’s Vogelhof vandaag! Vraag je ouders om te rijden. Adres: Middendreef 2 Boxtel.

VRIJDAGAVOND 30 juni: Om 19.30 uur zal Laurens eens testen wat jullie allemaal hebben geleerd dit seizoen. Daarna reiken we de oorkondes en de speldjes uit. Ouders, broers en zusters zijn welkom. Na de uitreiking zullen we onder het genot van een hapje en drankje nog even chillen. Sluiting: 21.00 uur.

1 juli: Eindactiviteit. Dit was het dan. De laatste dag van het seizoen. Jammer he? Maar we gaan er een mooie dag van maken. We vertrekken al om 9.00u en zijn de hele dag bezig. Wij zorgen voor eten en drinken. Het wordt een mooie afsluiter!

Wil je volgend jaar weer meedoen met de JNW? Super! Meld je aan via het aanmeldformulier. Neem ook vriendjes en vriendinnetjes mee! Wordt jij vóór 1 oktober 2023 11 jaar? Dan mag je bij de 10+ groep.

Op 9 september opent de JNW haar deuren weer! Tot dan! Wij wensen jullie een fantastische, groene zomer!