Programma groep 7 – 10 jaar

Beste Jeugdnatuurwachters en ouders,

U hebt uw kind aangemeld voor het jeugdnatuurwachtseizoen 2021- 2022. Leuk! Hieronder leest u het programma tot en met begin januari 2022, mits zich geen coronarestricties voordoen. Daarna volgt nog een programma tot de volgende zomervakantie. Gedurende alle schoolweken zijn er JNW-activiteiten; alle schoolvakanties zijn wij gesloten. In principe zijn we de ene week binnen met een echte doe-activiteit en de andere week met een lezing. De week daarna gaan we buiten aan de slag, gevolgd door een excursie. Aan het einde van het schooljaar organiseren we een spellendag met de uitreiking van het beroemde JNW-speldje.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe activiteiten. Heeft u een idee? Kent u iemand met een interessante hobby? Wilt u bij een activiteit van het programma meehelpen? Meld dit dan bij het bestuur van de JNW of kom op zaterdagochtend gewoon even binnenlopen.

Praktische informatie 

  • Begin en eindtijd: alle activiteiten beginnen om 9.30 uur en eindigen tussen 11.45 en 12.00 uur. Bij thuisactiviteiten laten we de kinderen het laatste half uur in de eigen tuin nog even spelen. Haal uw kinderen tijdig – maar zeker niet te vroeg – op, indien ze niet zelf te voet of met de eigen fiets naar huis mogen.
  • Rijden naar excursies: het is noodzakelijk dat ouders bij excursies willen rijden. Op deze manier wordt de betrokkenheid vergroot en beperken we de kosten. Onze secretaris zal een week voorafgaand aan de excursie u via mail/app vragen zich hiervoor op te geven. Zonder inzet van extra auto’s /ouders zijn deze activiteiten niet mogelijk. Tot op heden is verplicht inroosteren nog niet nodig geweest.
  • Kleding: trek kleding aan die vuil mag worden. In ieder geval stevige schoenen en een lange broek. Geen sandalen, slippers o.i.d.
  • Foto’s: van elke activiteit worden foto’s gemaakt die u – na inloggen- kunt vinden op de site van de JNW (www.jnw-vught.nl).
  • Teken: omdat wij bijna elke zaterdag de natuur in trekken is het mogelijk dat uw kind een teek oploopt. Controleer daarom uw kind bij thuiskomst op teken (of laat uw kind zelf voelen of het een klein korstje voelt). Verwijder de teek direct en bewaar deze in een buisje of plak deze teek op een stukje plakband. Hou de besmettingsplaats nauwkeurig in de gaten i.v.m de rode kring of andere verschijnselen. Alle klachten direct na een teek kunnen wijzen op een besmetting! Geen kring en uw kind voelt zich die week erna niet lekker? Raadpleeg direct uw huisarts.
  • Allergieën: geef deze, voor zover relevant, tijdig door aan het bestuur.
  • Privacy: alle informatie m.b.t de privacywetgeving kunt u vinden op het aanmeldformulier en onze website.

Namens mijn collegae wens ik u en uw kind een supergezellig JNW jaar.

Peter Maessen (voorzitter)

Activiteiten van september 2021 – januari 2022

Als we niet op excursie gaan, leren we de eerste 10-20 minuten vogels te herkennen. Wat zijn de kenmerken van iedere vogel? Zit deze vogel over het algemeen in een boom of struik of op de grond? Als we na enkele maanden de vogels kunnen herkennen, starten we met het herkennen van vogelgeluiden. Welk geluid hoort bij welke vogel?

11 september 2021: Open dag voor het nieuwe seizoen; Tijdens deze open dag kun je kennis maken met de werkwijze van de JNW. Je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten. De ouders kunnen je aanmelden voor het seizoen 2021-2022 waarin we 40 activiteiten* organiseren (alle schoolvakanties zijn wij ook gesloten). Laat je verwonderen door de Jeugdnatuurwacht!

18 september 2021: Nu gaat het seizoen echt beginnen! Onze Jeugdbestuursleden hebben leuke spellen bedacht. Deze spellen staan allemaal in het kader van kennismaken en het leren thuis voelen bij de JNW. Daarbij gaan we geblinddoekt het natuurpark De Kwebben (achter ons clubgebouw) verkennen. Voelen en horen is dan erg belangrijk. Echts iets voor kleine oortjes en de vingertoppen………………en de hersenen natuurlijk, want je moet nu een relatie leggen tussen de ruwheid van de bast en de boomsoort, of de voetzolen en de hardheid van de grassen. Blind over bomen lopen? Doen!! Op blote voeten door de modder? Doen!!

25 september 2021: We gaan allemaal op de fiets naar het Maurickbos. Lekker struinen. Er zijn misschien al paddenstoelen, en we zoeken in het dode hout naar kriebelbeestjes. De strooisellaag wordt omgezet door bodemdiertjes. Genoeg te beleven dus. Wordt je gebracht? Zorg dan dat je rond 9.50u op de parkeerplaats bij kasteel Maurick staat.

2 oktober 2021: Sjef van spinnnentjes.com is gek op dieren, maar nog gekker op spinnen! Hij neemt jullie mee in de wondere wereld van deze kriebelbeestjes.

9 oktober 2021: De natuur voelt de winter aankomen. Dat wil zeggen dat allerlei kruiden en bomen vruchten en zaden hebben gevormd om te overwinteren en zich voort te planten. Wij gaan eens kijken hoe groot deze variatie is en waarom de vruchten en zaden er zo uitzien? Heeft het een functie? We praten je graag even bij hoe wonderlijk de natuur is!

16 oktober 2021: Vandaag stappen we weer op de fiets voor een Paddenstoelenwandeling Herfst. Heerlijk fris in het bos. De paddenstoelen vertonen zich weer. Onze IVN gids Cor staat op jullie te wachten in het bos van Halder. Hoeveel verschillende soorten staan er? Wat is er geheimzinnig aan paddenstoelen? Cor kan het jullie allemaal vertellen.

23 oktober 2021: herfstvakantie! Neem je ouders eens mee het bos in en vertel ze wat je allemaal gezien en geleerd hebt. Het is herfstvakantie en dus geen JNW.

30 oktober 2021: Halloween… wie kent het niet. Heksen, spoken, griezels en natuurlijk de voortreffelijke pompoensoep van Laurens. Maar eerst zal je zelf aan de slag moeten. Jo en Tiny hebben voor ieder van jullie een kanonskogel van een pompoen naar binnen gesleept. Daar gaan we mee beginnen. Kop eraf en uithollen, een eng gezicht erop maken! Lekkere kliederochtend.

6 november 2021: Vandaag blijven we binnen in ons gebouw. Irma is kunstenares en zal jullie leren hoe je het beste dingen kunt natekenen. In onze kasten staan vogels en eekhoorns genoeg om hier een leuke ochtend van te maken.

13 november 2021: We gaan vandaag naar de Oliemeulen in Tilburg. Dat betekent dat we op bezoek gaan bij slangen, gifkikkers, schildpadden, roofvogels en nog veel meer. Durf jij het aan? Let op: we vertrekken echt om 9.30 uur en we zijn pas om 12.30 uur terug. Vraag je ouders om te rijden. Adres: Dierenpark De Oliemeulen, Reitse Hoevenstraat 30, 5042 EH Tilburg.

20 november 2021: Trek voor vandaag oude kleren aan. We gaan schilderen met allerlei natuurmaterialen (voornamelijk herfstbladeren).

27 november 2021: Misschien is het je opgevallen in je eigen tuin… het roodborstje is verdwenen! Of hij ziet er anders uit dan jullie eigen roodborst! Wouter kan boeiend vertellen over stand- en trekvogels. Weet je nog niet wat dat inhoudt? Aan het einde van de ochtend kun jij er ook alles over vertellen!

4 december 2021: We blijven vandaag binnen en gaan lekker knutselen. Wat? Dat blijft nog even een verrassing.

Vrijdagavond 10 december 2021: Let op: deze activiteit is op VRIJDAGAVOND in plaats van zaterdag! Hoe groot is de aarde? Wat is de afstand tot de maan? Waarom geven sterren licht? Vragen waar we vanavond antwoord op krijgen. We gaan naar de Sterrenwacht! We vertrekken om 19.00 uur bij de KNW. Vraag je ouders om te rijden. Adres: Halleyweg 1, 5383 KT Vinkel.

18 december 2021: Wat zijn er toch veel dieren op de wereld! En dan gebeurt er ook nog wel eens een ongelukje. Daarvoor zet de dierenambulance zich in! Wil jij allemaal weten hoe het werkt? Kom dan lekker luisteren.

25 december 2021 t/m 1 januari 2022: Kerstvakantie!

Het bestuur van de Jeugdnatuurwacht wenst jullie een groen, gezond en natuurlijk 2022 toe! Erin, Merlijn, Danique, Karen, Nelis, Laurens, Piet, Jo, Tiny, Tonny en Peter

8 januari 2022: Winterwandeling Voorburg. Eerst gaan jullie op pad voor een echte speurtocht en daarna steken we de vuurkorf aan. Je mag zelf brood bakken boven het vuur en we hebben marshmallows. Happy days!