Programma groep 7 – 10 jaar

Beste Jeugdnatuurwachters en ouders,

U hebt uw kind aangemeld voor het jeugdnatuurwachtseizoen 2023- 2024. Bedankt! Super leuk dat we samen de natuur gaan ontdekken. Hieronder leest u het programma tot en met begin januari 2024. Daarna volgt nog een programma tot de zomervakantie. Gedurende alle schoolweken zijn er JNW- activiteiten; alle schoolvakanties zijn wij -in principe- gesloten.

In ons programma houden we er rekening mee dat we per maand 4 verschillende activiteiten hebben: 1: echte doe-activiteit, 2: een lezing houden over allerlei natuurdingetjes, 3: in de omgeving/ buiten aan de slag gaan en 4: een excursie. Aan het einde van het JNW jaar organiseren we een volledig verzorgde spellendag of een dagexcursie met de uitreiking van een oorkonde en het beroemde JNW-speldje.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe activiteiten. Heeft u een idee? Kent u iemand met een interessante hobby? Wilt u bij een activiteit van het programma meehelpen? Meld dit dan bij het bestuur van de JNW (zie website) of kom op zaterdagochtend gewoon even binnenlopen.

Praktische informatie 

  • Begin en eindtijd: alle activiteiten beginnen om 9.30 uur en eindigen tussen 11.45 en 12.00 uur. Bij thuisactiviteiten laten we de kinderen het laatste half uur in de eigen tuin nog even spelen. Haal de kinderen tijdig – maar zeker niet te vroeg – op, als ze niet zelf te voet of met de eigen fiets naar huis mogen.
  • Rijden naar excursies: het is noodzakelijk dat ouders bij excursies willen rijden. Op deze manier wordt de betrokkenheid vergroot en beperken we de kosten. Onze secretaris zal een week voorafgaand aan de excursie via mail/app vragen wie kan rijden. Zonder inzet van extra auto’s /ouders zijn deze activiteiten niet mogelijk. Tot op heden is verplicht inroosteren nog niet nodig geweest.
  • Kleding: trek kleding aan die vuil mag worden. In ieder geval stevige schoenen en een lange broek. Geen sandalen, slippers o.i.d.
  • Foto’s: van elke activiteit worden foto’s gemaakt die je – na inloggen- kunt vinden op de site van de JNW (www.jnw-vught.nl).
  • Teken: omdat wij bijna elke zaterdag de natuur in trekken is het mogelijk dat de kinderen een teek oplopen. Controleer daarom de kinderen bij thuiskomst op teken. Verwijder de teek direct en bewaar deze in een buisje of plak deze teek op een stukje plakband. Hou de besmettingsplaats nauwkeurig in de gaten i.v.m de rode kring of andere verschijnselen. Alle klachten direct na een teek kunnen wijzen op een besmetting! Geen kring en jouw kind voelt zich die week erna niet lekker? Raadpleeg direct een huisarts.
  • Allergieën: geef deze, voor zover relevant, tijdig door aan het bestuur.
  • Privacy: alle informatie m.b.t de privacywetgeving kun je vinden op het aanmeldformulier en onze website.

Namens mijn collegae wens ik jullie een supergezellig JNW jaar.

Peter Maessen (voorzitter)

Activiteiten van september 2023 – januari 2024

Als we niet op excursie gaan, leren we de eerste 10-20 minuten vogels te herkennen. Wat zijn de kenmerken van iedere vogel? Zit deze vogel over het algemeen in een boom of struik of op de grond?

9 september: Open dag. De kinderen die vorig jaar al lid waren leggen aan de bezoekers uit wat we allemaal doen bij de JNW. Ieder kind/groep heeft een eigen thema.

16 september: Blote voetenpad. Nu gaat het seizoen echt beginnen! We maken kennis met elkaar en daarna gaan we geblinddoekt natuurpark De Kwebben verkennen. Voelen en horen is dan erg belangrijk. Echts iets voor oortjes, vingertopjes en hersenen. Blind over bomen lopen? Doen! Op blote voeten door de modder? Doen!

23 september: Excursie naar een Alpacafarm. De eigenaren geven uitleg over de alpaca’s en de kinderen mogen er een wandelingetje mee maken. Ga je rechtstreeks? Het adres is Leeghandseweg 10a Vorstenbosch.

30 september: We gaan op de fiets vanuit de JNW naar de Daliavereniging van Rosa van Lima aan de Esscheweg in Vught. Het thema van vandaag is kleuren! Elk groepje krijgt een opdracht en een heel klein doosje mee. Laat eens zien wat kleur voor jou betekent? Ga je rechtstreeks? Adres: Esscheweg 207 Vught.

7 oktober: De herfst is alweer in aantocht. Vaak zie je dat al aan de kleuren van de bomen. Als we een hele droge zomer hebben zijn de bladeren al veel eerder bruin en soms hebben de bomen de bladeren al laten vallen. Uit voorzorg hebben wij een heleboel bladeren al gedroogd in een persplankje. Jullie gaan lekker binnen creatief aan de slag met herfstbladeren

VRIJDAGAVOND 13 oktober: LET OP VRIJDAGAVOND IPV ZATERDAGOCHTEND! Misschien hebben jullie het al gelezen: de vleermuizen krijgen het steeds moeilijker in ons landje. Waarom? Omdat heel veel mensen hun huizen laten isoleren. Dan is er geen holle ruimte meer voor de vleermuis. Frank is oud Jeugdnatuurwachter en heeft van zijn voorliefde voor de natuur zijn werk gemaakt. Hij komt jullie alles over vleermuizen vertellen. Heb je vragen? Vuur ze af!

21 oktober: HERFSTVAKANTIE (geen JNW)

28 oktober: Jo en Tiny zorgen ervoor dat Halloween weer een prachtig JNW feest wordt. We hopen dat er voldoende pompoenen zijn! Hopelijk hebben de pompoenen wat water gehad en zijn ze niet verdroogd of verbrand onder de felle zon. We gaan aan de slag met pompoenen: we hebben heksen, spoken en andere geheimzinnige figuren die je kunt uitsnijden. Het wordt een griezelochtend die we opluisteren met zelfgemaakte pompoensoep!

4 november: Vanuit de JNW vertrekken we vandaag op de fiets naar het kapellebos. Tiny heeft daar een bomenopdracht voor jullie klaarliggen. Ga je rechtstreeks? Adres: Kraaiengatweg 3, Vught.

11 november: Paul de Kreijger heeft een bijzondere hobby. Hij verzamelt eitjes van vlinders en zet die in zijn eigen vlinder volière. Ooit van gehoord? Als dan de eitjes uitkomen verzorgt hij liefdevol de rupsen en zet hij ze op de foto. Schitterende foto’s en hij zal jullie er ook nog heel boeiend over vertellen.

18 november: Jullie weten misschien dat er vorig jaar een nieuwe telescoop in de ruimte is gebracht. Deze hubble maakt machtig mooie foto’s van het heelal en van onze planeten en sterrenstelsels. Daarbij komt er ontzettend veel info over de sterrenstelsel vrij. Urijan werkt bij de sterrenwacht in Heesch. Hij weet echt alles over de ruimte en komt jullie er alles over vertellen. Nieuwsgierig?

25 november: Sietske is al jaren actief met de uilen in onze gemeente. Hij kijkt welke uilen waar hun nest maken, hoeveel jongen er uitkomen, vogels ringen enz enz. En hij komt er nu over vertellen! In de tweede helft van de ochtend mogen jullie aan de slag met de braakballen van een kerkuil. We hebben een tekening van een skelet van een muis en jullie mogen de botjes uit de braakbal peuteren en op de tekening van de muis plakken. Bedoeling is dat jullie het volledige skelet weer opbouwen.

2 december: We gaan op de fiets naar Halder! IVN gids Cor neemt ons mee op ontdekkingstocht. Wat kunnen wij in het bos zien, doen, voelen en horen in deze tijd van het jaar? Zouden er nog paddenstoelen zijn? Ga je rechtstreeks? Adres: Parkeerplaats Halderse Akkers St-Michielsgestel.

9 december: Ooit op een kameel gezeten? Vandaag kan het. Of… is het eigenlijk een dromedaris? Wat is het verschil? We gaan naar kamelenmelkerij Smits! Ga je rechtstreeks? Adres: Westkant 16 Berlicum.

16 december: De verwarming staat aan en jullie gaan creatief aan de slag met allerlei spulletjes die met kerst te maken hebben. Je mag een schoenendoos meebrengen om er een kerstkijkdoos van te maken. We hebben veel kerstkaarten om te kleuren of te verknippen en daar weer iets leuks van de maken. Wij zijn al in kerstsferen!

23 december: Weten jullie wat vulkanisme is? Vraag Felix het hemd van het lijf. Hij zal jullie vandaag uitleggen hoe het allemaal is ontstaan en waarom wij nu meer vulkanische uitbarstingen hebben.

30 december-6 januari: KERSTVAKANTIE (geen JNW).

HET BESTUUR VAN DE JEUGDNATUURWACHT WENST JULLIE EEN GROEN, GEZOND EN NATUURLIJK 2024 TOE! 

Bestuur: Felix, Erin, Jo, Karen, Laurens, Nelis Piet, Peter, Tiny en Tonny. Jeugdbestuur: Bo, Marit en Lenthe.

13 januari: Misschien heb je al uitgekeken naar deze eerste activiteit van de JNW. Eerst gaan we op pad voor een echte speurtocht en daarna steken we de vuurkorf aan. Je mag zelf brood bakken boven het vuur en we hebben marshmallows. Happy days!