Beste Jeugdnatuurwachter en ouders,

U hebt uw kind aangemeld voor het jeugdnatuurwachtseizoen 2020- 2021. Het afgelopen JNW jaar is door Covid-19 een bijzonder jaar geweest. Nadat we bijna 2 maanden stil hebben gelegen waren we allemaal weer blij om de laatste 4 weken samen te zijn. De eindafsluiting als excursie kwam ook te vervallen, maar dankzij onze jeugdbestuursleden is een fantastisch programma in elkaar gezet. En wat hebben de kinderen (en wij!) genoten van deze laatste dag voor de vakantie. Hieronder leest u het programma tot en met begin januari 2021 )mits zich geen corona restricties voordoen. Daarna volgt nog een programma tot de volgende zomervakantie. Gedurende alle schoolweken zijn er JNW activiteiten; alle schoolvakanties zijn wij gesloten. We organiseren dus 40 activiteiten voor 45 euro!!  Hieronder leest u een gevarieerd programma; de ene week binnen (in het gebouw van de JNW) met een echte doe-activiteit en de andere week met een lezing. Daarna volgt een buitenactiviteit op het JNW terrein of in de directe omgeving. Een keer per maand organiseren we een excursie. Er zijn –behalve de contributie- geen eigen financiële bijdragen verschuldigd. Aan het einde van het schooljaar organiseren wij een spelavond met de uitreiking van het beroemde JNW-speldje. De dag daarna sluiten we het seizoen af met een volledig verzorgde dagexcursie.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe activiteiten. Heeft u een idee? Kent u iemand met een interessante hobby? Wilt u een activiteit van het programma meehelpen? Meld dit dan bij het bestuur van de JNW (zie website) of kom op zaterdagochtend gewoon even binnenlopen. Van elke activiteit wordt een beeldverslag gemaakt dat u – na inloggen- kunt vinden op de site van de JNW (www.jnw-vught.nl). Op de site staan ook telefoonnummers bij noodgevallen, het aanmeldformulier en het actuele programma. Hou dit dus in de gaten.

Naast het meehelpen is het noodzakelijk dat ouders bij excursies willen rijden. Op deze manier wordt de betrokkenheid vergroot en beperken we de kosten. Onze secretaris zal een week voorafgaand aan de excursie u via mail/app vragen zich hiervoor op te geven. Zonder inzet van extra auto’s /ouders zijn deze activiteiten dan ook niet  mogelijk. Tot op heden is verplicht inroosteren nog niet nodig geweest.

Alle activiteiten beginnen om 9.30 uur en eindigen tussen 11.45 en 12.00 uur. Bij thuisactiviteiten laten we de kinderen het laatste half uur in de eigen tuin nog even spelen. Haal uw kinderen tijdig – maar zeker niet te vroeg – op, indien ze niet zelf te voet of met de eigen fiets naar huis mogen. Heeft uw kind een allergie of anderszins wat het bestuur dient te weten, geef dit tijdig door.

Kleding: Liefst kleding die vuil mag worden. In ieder geval gepast schoeisel; d.w.z stevige schoenen, lange broek. Geen sandalen, slippers o.i.d. Omdat wij bijna elke zaterdag de natuur in trekken is het mogelijk dat uw kind een teek oploopt. Controleer daarom uw kind bij thuiskomst op teken (of laat uw kind zelf voelen of het een klein korstje voelt). Verwijder de teek direct en bewaar deze in een buisje of plak deze teek op een stukje plakband. Hou de besmettingsplaats nauwkeurig in de gaten i.v.m de rode kring of andere verschijnselen. Alle andere klachten direct na een teek kunnen wijzen op een besmetting! Geen kring en uw kind voelt zich die week erna niet lekker?? Raadpleeg direct uw huisarts.

Alle informatie m.b.t de nieuwe privacywetgeving kunt u vinden op het aanmeldformulier en onze website.

Namens mijn collegae wens ik u en uw kind een supergezellig JNW jaar.

Peter Maessen (voorzitter).

Activiteiten van september 2020– januari 2021

Indien we niet op excursie gaan wordt de eerste 10-20 minuten aandacht geschonken aan het herkennen van vogels. Het zijn met name de huis- en tuinvogels die we leren. Wat zijn de kenmerken van iedere vogel? Zit deze vogel over het algemeen in een boom of struik over op de grond? Als we na enkele maanden de vogels kunnen herkennen zullen we deze activiteit aanvullen met vogelgeluiden. Welk vogelgeluid hoort bij welke vogel? In het voorjaar beginnen we de eerste tijd met herkenning van planten.

5 september. Open dag voor het nieuwe seizoen; Tijdens deze open dag kun je kennis maken met de werkwijze van de JNW. Je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten. Je ouders kunnen je aanmelden voor het seizoen 2020-2021 waarin we 40 activiteiten organiseren (Alle schoolvakanties zijn wij ook gesloten).

12 sept. Nu gaat het seizoen echt beginnen! Eerst houden we een kringgesprek en kennismaking met alle kinderen en bestuursleden. Erin en Danique zullen deze ochtend dmv spellen vullen. Deze spellen staan allemaal in het kader van kennismaken en het leren thuisvoelen bij de JNW.

19 sept. Gaan we geblinddoekt het natuurpark De Kwebben (achter ons clubgebouw) verkennen. Voelen en horen is dan erg belangrijk. Echts iets voor kleine oortjes en de vingertoppen………………en de hersenen natuurlijk want je moet nu een relatie leggen tussen de ruwheid van de bast en de boomsoort, of de voetzolen en de hardheid van de grassen.   Blind over bomen lopen? Doen!! Op blote voeten door de modder? Doen!!

26 sept. Vandaag blijven we binnen in ons gebouw. Irma is kunstenares en zal jullie leren hoe je het beste dingen kunt natekenen. In onze kasten staan vogels en eekhoorns genoeg om hier een leuke ochtend van te maken.

3 okt. Sjef van spinnnentjes.com is gek op dieren, maar nog gekker op spinnen! Hij neemt jullie mee in de wondere wereld van deze kriebelbeetjes.

10 okt. Vraag je ouders om te rijden.  We gaan vandaag naar De Rustende jager. (Oude Bossche Baan 11, 5074 RC Biezenmortel) Daar staat een IVN gids klaar die ons spelenderwijs laat kennismaken met dit grootste stuifzandgebied. We vertrekken echt uiterlijk om 9.30 uur!!

17 okt. Vandaag krijgen de creatievelingen een echte kans. Elly –een beeldend kunstenares- heeft naast een heleboel gereedschap voor ieder van jullie een mergelsteen van 1 kilo meegebracht. Daar kun je superleuke dingen van maken. Ooit gedacht om kunstenaar te worden? Vandaag mag het.

24 okt. Het bestuur gaat vandaag zelf lekker wandelen. Vanwege de herfstvakantie geen JNW!

31 okt. Halloween… wie kent het niet. Heksen, spoken, griezels en natuurlijk de voortreffelijke pompoensoep van Laurens.  Maar voordat jullie dat krijgen zul je zelf aan de slag moeten. Jo en Tiny hebben voor ieder van jullie een kanonskogel van een pompoen naar binnen gesleept. Daar gaan we mee beginnen. Kop eraf en uithollen. Masker maken! Lekkere kliederochtend.

7 nov. Wat zijn er toch veel dieren op de wereld! En dan gebeurt er ook nog wel eens een ongelukje. Daarvoor zet de dierenambulance zich in! Wil jij  allemaal weten hoe het werkt? Kom dan lekker luisteren.

14 nov. Herfst. Heerlijk fris in het bos. De paddenstoelen vertonen zich weer. Onze IVN gids Cor staat weer op jullie te wachten in het bos van Halder. Hoeveel verschillende soorten staan er? Wat is er geheimzinnig aan paddenstoelen. Cor kan het jullie allemaal vertellen.

21 nov. De bladeren komen allemaal in schitterende herfstkleuren. Bomen verliezen voor de winter bijna alle bladeren. Danique, Erin, Merlijn en Ruben nemen jullie mee om een herbarium samen te stellen. (maar eerst op zoek naar alle verschillende blaadjes)

28 nov. Vraag je ouders om te rijden. Een vriend van Nelis werkt bij het bezoekerscentrum Oisterwijk (van Tienhovenlaan 4). Samen met een collega hebben ze een programma voor ons bedacht.

5 dec. We maken voor de vogels een cadeautje. Wat dat mag zijn? Een slaapplaats voor de winter en een broedplaats voor de zomer. Enig idee wat het is? En jij mag het een kleurtje geven.

12 dec. Waar blijven toch al die mooie vogels die je in de zomer ziet? Wouter kan jullie daar alles over vertellen. Wat is een standvogel en wat is een trekvogel. Welke invloed heeft klimaatverandering op de trek?

19 dec. Breng een mooi grote schoenendoos mee en maak er een winterlandschap van. Dat is de opdracht van vandaag. Lekker binnen aan de slag.

HET BESTUUR  VAN DE JEUGDNATUURWACHT WENST JULLIE ALLEN EEN GROEN, GEZOND en NATUURLIJK 2019 toe!

Bestuur: Tiny, Jo, Piet, Hessel, Tonny, Laurens, Nelis, Bianca en Peter

Jeugdbestuur: Erin, Ruben, Danique en Merlijn.

9 jan 2021 Winterwandeling Voorburg. Eerst gaan jullie op pad voor een echte speurtocht en daarna steken we de vuurkorf aan. Je mag zelf brood bakken boven het vuur en we hebben marschmellows.  Happy days!