Programma groep 7 – 10 jaar

Beste Jeugdnatuurwachters en ouders,

U hebt uw kind aangemeld voor het jeugdnatuurwachtseizoen 2020- 2021. Het is door COVID-19 een bijzonder jaar, waarin sommige activiteiten helaas niet door kunnen gaan en andere activiteiten worden aangepast. Ons programma is daardoor helaas minder gevarieerd dan gebruikelijk. Wanneer het mogelijk is streven we naar: de ene week binnen met een echte doe-activiteit en de andere week met een lezing, daarna een buitenactiviteit op het eigen terrein of in de directe omgeving, gevolgd door een excursie. Aan het einde van het schooljaar organiseren wij een spelavond met de uitreiking van het beroemde JNW-speldje. De dag daarna sluiten we het seizoen samen af.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe activiteiten. Heeft u een idee? Kent u iemand met een interessante hobby? Wilt u een activiteit van het programma meehelpen? Meld dit dan bij het bestuur van de JNW (zie website) of kom op zaterdagochtend gewoon even binnenlopen. Van elke activiteit wordt een beeldverslag gemaakt dat u – na inloggen- kunt vinden op de site van de JNW (www.jnw-vught.nl). Op de site staan ook telefoonnummers bij noodgevallen, het aanmeldformulier en het actuele programma. Hou dit dus in de gaten.

Naast het meehelpen is het noodzakelijk dat ouders bij excursies willen rijden. Op deze manier wordt de betrokkenheid vergroot en beperken we de kosten. Onze secretaris zal een week voorafgaand aan de excursie u via mail/app vragen zich hiervoor op te geven. Zonder inzet van extra auto’s /ouders zijn deze activiteiten dan ook niet mogelijk. Tot op heden is verplicht inroosteren nog niet nodig geweest.

Alle activiteiten beginnen om 9.30 uur en eindigen tussen 11.45 en 12.00 uur. Bij thuisactiviteiten laten we de kinderen het laatste half uur in de eigen tuin nog even spelen. Haal uw kinderen tijdig – maar zeker niet te vroeg – op, indien ze niet zelf te voet of met de eigen fiets naar huis mogen. Heeft uw kind een allergie of anderszins wat het bestuur dient te weten, geef dit tijdig door.

Kleding: Liefst kleding die vuil mag worden. In ieder geval gepast schoeisel; d.w.z stevige schoenen, lange broek. Geen sandalen, slippers o.i.d. Omdat wij bijna elke zaterdag de natuur in trekken is het mogelijk dat uw kind een teek oploopt. Controleer daarom uw kind bij thuiskomst op teken (of laat uw kind zelf voelen of het een klein korstje voelt). Verwijder de teek direct en bewaar deze in een buisje of plak deze teek op een stukje plakband. Hou de besmettingsplaats nauwkeurig in de gaten i.v.m de rode kring of andere verschijnselen. Alle klachten direct na een teek kunnen wijzen op een besmetting! Geen kring en uw kind voelt zich die week erna niet lekker? Raadpleeg direct uw huisarts.

Alle informatie m.b.t de privacywetgeving kunt u vinden op het aanmeldformulier en onze website.

Namens mijn collegae wens ik u en uw kind een supergezellig JNW jaar.

Peter Maessen (voorzitter)

Activiteiten van januari 2021-augustus 2021

We houden ons natuurlijk aan de geldende corona-regels. Daarom is het programma ook nog niet helemaal ingevuld. Houd de e-mail in de gaten.

1 januari t/m 20 februari:  Afgelast vanwege corona-regels.

26 februari: Een klein groepje helpt padden om 19.00u met hun trektocht.

27 februari: We gaan knoppen zoeken op het eigen terrein en in De Kwebben. Geef regenkleding mee als er kans op regen is, want we gaan het clubgebouw vanwege de corona-regels niet in!

27 februari: Een klein groepje helpt padden om 19.00u met hun trektocht.

6 maart: Trek warme kleren aan, want het is een koude ochtend. Vandaag gaan we op pad! We hebben een vogelspeurtocht uitgezet op Voorburg. Daarna warmen we in de tuin van het clubgebouw op bij de vuurkorf met warme chocolademelk. Trek regenkleding aan als er kans op regen is, want we gaan het clubgebouw vanwege de corona-regels niet in!

13 maart: De vogels hebben in de winter minder te eten. Wij gaan ze een handje helpen. Vandaag gaan we aan de slag om snacks voor de vogels te maken. Die kunnen jullie dan thuis in de tuin of op het balkon ophangen. Daar komen de vogels graag op af! Vergeet niet om warme kleren aan te trekken, want de activiteit is buiten (overdekt).

20 maart: Het is de landelijke opschoondag! Gewapend met prikkers en vuilniszakken gaan we de omgeving in. Al het zwerfafval ruimen we op. Prikken maar!

27 maart: Pasen staat voor de deur en er zijn alweer kuikens geboren. Vandaag hebben we twee activiteiten in één ochtend! John ‘de kippenexpert’ komt langs om jullie alles te vertellen over kippen, kuikens en eieren. En we gaan ook lekker met gips aan de slag: paaseieren maken die zo groot zijn als de eieren van een struisvogel of een kameel. Trek oude kleren aan!

3 april: De eieren die we vorige week hebben gemaakt, zijn nu klaar om beschilderd te worden. Trek die oude kleren maar weer aan!

10 april: We starten natuurlijk weer met het herkennen van vogels en hun geluiden. Daarna gaan we aan de slag met het maken van een lentecollage. Een paar collages worden in natuurpark De Kwebben opgehangen.

17 april: We gaan vandaag het Kapellebos in, op jacht naar kabouters! Kom op de fiets naar de JNW of zorg dat je uiterlijk om 9.50u bij Health City Vught klaar staat. Vanuit daar hebben wij een mooie tocht uitgezet! Zijn jullie er klaar voor?

24 april: Vroege vogelexcursie. Vroeg? Ja vroeg! Zet je wekker op 5 uur en zorg dat je om 5.30u bij de JNW bent. We fietsen dan via de Paardensteeg naar het Bossche Broek (6.00u) zodat we de zon zien opkomen, de reeën zien grazen en de vos zien struinen. Dit is natuurlijk alleen voor de echte JNW-ers… Zorg wel voor twee paar sokken in je schoenen/laarzen, handschoenen, muts, warme jas en oorwarmers! Het kan nog ijskoud zijn zo vroeg in de ochtend!

1 t/m 8 mei: Meivakantie. Er is geen JNW.

15 mei: Kamelenboerderij. Wat is nou het verschil tussen en kameel en een dromedaris? Hoe zit dat nou met die bulten en waarvoor dienen die eigenlijk? Ga je mee naar Kamelenmelkerij Smits in Berlicum? Heerlijke kamelenmelk. Adres: Werstkant 16 in Berlicum.

22 mei: Als er zoveel bloemen bloeien, is het altijd leuk om daar later nog eens op terug te kijken. Omdat dan die bloemetjes net niet in bloei staan, maken we een herbarium. We leggen de bloemen, bladeren en wortels in een bloemenpers en als ze droog zijn kun je er een mooi herbarium van maken.

29 mei: We gaan iedereen iets over de natuur leren vandaag! Hoe? We gaan op zoek naar stoepplantjes, die tussen de tegels op de stoep groeien. Bij elk stoepplantje gaan we na hoe dit plantje heet, wat dit plantje doet en welke bijzondere eigenschappen het heeft. Daarna schrijven we de naam erbij of maken we er een tekening bij. Wist je dat stoepplantjes echt belangrijk zijn voor insecten en andere dieren? Het is dus echt geen rommel of nutteloos onkruid!

5 juni: Activiteit is afhankelijk van de corona-regels.

12 juni: Vandaag staat in het teken van water. We houden een botenrace, waarbij we eerst kijken welk materiaal het beste drijft. Daarvan knutselen we een boot. Verder maken we een thermometer en een windmolen. Want met water kunnen we alle kanten op!

19 juni: Weet je nog dat we allemaal bloemen hadden verzameld en geperst? Met dat herbarium gaan we nu mooie dingen maken, zoals kunst voor aan de muur.

26 juni: Wateronderzoek in De Kwebben. Laarzen aan? Als het mooi weer is, is dat niet nodig. We gaan vandaag eens onder water kijken! Waarom? Omdat er onder water net zo veel beesten leven (misschien nog wel meer) dan boven water. Door middel van dit wateronderzoek  kunnen  jullie kennis maken met de onderwaterwereld. We zullen jullie laten zien hoe je wateronderzoek doet en we zetten de microscopen klaar om deze monsters een uit te vergroten. Hoeveel beestjes kunnen jullie vinden?

3 juli: De eetbar uit de natuur. Wat kun je eten uit de natuur? Brandnetelsoep? Zuringsalade? Jullie gaan natuurontdekken. Wat is lekker? Wat is gezond?

9 juli: En dan zijn we aangekomen bij de een na laatste dag van het JNW jaar! Wie heeft het meeste geleerd? Op deze vrijdagavond (om 19.30u) zal Laurens eens testen wat jullie allemaal hebben geleerd dit seizoen. Daarna reiken we de oorkondes en de speldjes uit. Om 21.00u eindigt de avond.

10 juli: De laatste dag van het seizoen. Jammer he? Je wilt nog een jaartje door? Geef dit dan door aan het JNW-bestuur en zorg ervoor dat je ook andere kinderen vertelt over de JNW. Maar eerst genieten we nog even van deze slotdag: een volle dag met spelletjes! We beginnen om 10.00u. Voor lunch wordt gezorgd en we sluiten af met een barbecue. Tussen 18.00u en 18.30u kunnen de kinderen weer worden opgehaald. Belangrijk: geef een handdoek en droge kleren mee. We doen namelijk ook waterspelletjes!